Gyászolnak a thaiföldi barlangból kimentett gyerekek

2018.07.16. 11:26

A Tham Luang-barlangban rekedt gyerekek csak szombaton értesültek a hírről, hogy mentésük közben meghalt egy búvár - írja a The Guardian.

A focicsapat egyelőre még a kórházban gyógyul, de hamarosan hazamehetnek, miután 18 napot töltöttek a Tham Luang-barlang fogságában.

Az utolsó kimentettek július 3-án kerültek kórházba, miután a thaiföldi Navy Seals mentőalakulat és nemzetközi barlangász szakemberek csapata három nap alatt biztonságban kihozták őket az elárasztott barlangból. Az orvosok szerint a körülményekhez képest jó állapotban vannak a fiúk, és csütörtökön haza is mehetnek a kórházból.

Fotó a Tham Luang-barlangban rekedt ifjúsági labdarúgócsapat néhány tagjáról 2018. július 13-án, három nappal a mentőakció befejezése után.Forrás: MTI/AP/-------------------

A 11-16 éves fiúk szüleinek azt tanácsolták, hogy minél több időt töltsenek együtt barátaikkal és családjukkal, és ne adjanak interjúkat, mert az később traumás stresszt válthat ki.

A mentés utolsó szakaszában tragédia történt. Saman Kunan önkéntes búvár, a Navy Seals korábbi tagja meghalt, miközben oxigénpalackokat helyezett el a mentési útvonalon.

Forrás: AFP/Ministry of Health/Chiang Rai Prachanukroh Hospital

Samant hősként gyászolták az egész világon, de a tinédzser fiúk csak szombaton értesültek a halálról, miután az orvosaik ezt engedélyezték. A focicsapat azóta gyászol, többen sírva is fakadtak a hír hallatán.

A fiúk azzal fejezték ki részvétüket, hogy üzeneteket írtak egy grafikára, ami a búvárt ábrázolja, és egyperces csendes megemlékezést is tartottak - mondta Chokdamrongsuk Jedsada, az egészségügyi miniszter.

A világ minden táján gyászolják Samant, aki 2006-ban vonult vissza a hadseregből. A nagy rutinú hivatásos búvár a Bangkok Suvarnabhumi repülőtéren dolgozott, mielőtt önként jelentkezett a mentésre.

Tham Luang-barlang a mentés idejénForrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

A szakemberek egyetértenek abban, hogy nagyon kockázatos volt a barlangban rekedt focicsapat kimentése, megdöbbentőnek nevezték, hogy sikerült mindenkit élve kimenteni. Úgy vélték többen is meghalhatnak a mentés során.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK