Gyerekkereskedelemmel foglalkozó klinikát lepleztek le Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el ukrán béranyák által megszült gyerekeket.
Vágólapra másolva!

A hatóságok több száz béranya kilétét azonosították. A klinikát egy 41 éves külföldi állampolgárságú férfi hozta létre Ukrajnában még 2011-ben, de sem az ő sem a klinika nevét nem hozták nyilvánosságra.

A klinika úgy működött, hogy a külföldi párok több esetben a béranya mesterséges megtermékenyítésekor nem is tartózkodtak Ukrajnában, és az eljáráshoz szükséges spermát, illetve petesejtet sem adtak. A meghamisított dokumentumokban viszont úgy szerepeltek, mint a gyerek biológiai szülei. Ez alapján állították ki nekik a gyerek születési anyakönyvi kivonatát, és vihették ki az újszülöttet külföldre.

Egy olasz pár például 2011 októberében vittek ki ily módon egy újszülött gyermeket az országból.

A klinika a "szolgáltatásért" 32 ezer eurót kapott, a béranya 6 ezer eurót.

Az ukrán hatóságok megállapították azoknak a személyazonosságát is, akik toborozták és kifizették a béranyákat, legalizálták a befolyó pénzt, továbbá azokét, akik a külföldiekkel foglalkoztak, illetve reklámozták a klinikát.