Belgiumban kampány indul a migráció ellen

2018.07.17. 14:35

A Belga Bevándorlási Hivatal a közösségi médián keresztül kampányt indít a jövőben annak érdekében, hogy a migránsok ne menjenek Belgiumba, illetve lehetőleg el se induljanak a szülőföldjükről.

A bevándorlási hivatal a közösségi médián (Facebook, Twitter, YouTube) keresztül próbálja elérni a potenciális migránsokat, hogy figyelmeztesse őket az illegális migráció veszélyeire, és az embercsempészek által terjesztett hazugságokra,például a nyugat-európai országokban - ez esetben Belgiumban – tapasztalható, egyébként nem létező „paradicsomi állapotokról" és más mítoszokról.

Afrikai származású migránsok Belgium fővárosában, BrüsszelbenForrás: Getty Images/Anadolu Agency

A kampány legalább hat hónapig fog tartani, de azt nem tudatták, hogy mikor kezdődik – közölte a legbefolyásosabb brüsszeli lap, a Politico a Gazet Van Antwerpen című hírportál információira hivatkozva.

Freddy Roosemont, a Belga Bevándorlási Hivatal főigazgatója azt mondta, hogy korábban kísérleti jelleggel már kidolgoztak egy akciótervet a bevándorlás korlátozása érdekében. Ezt iraki potenciális migránsokon alkalmazták először, és sikeres is volt.

Vélhetően a sikeres tapasztalatokból kiindulva akarják továbbvinni a bevándorlásellenes kampányt. 

A migrációpárti álcivil szervezetek természetesen tiltakoznak a kezdeményezés ellen, szerintük a hatóság nem fogja objektíven informálni a leendő bevándorlókat, ezért inkább jogi segítséget kellene nyújtani a már Belgiumban élő migránsoknak.

A projekt keretében vélhetően olyan dokumentumfilmeket fognak prezentálni, amilyeneket a német külügyminisztérium készített 2016-ban.

Ebben a berlini hatóságok leleplezték a migránscsempészek által hirdetett hét legnagyobb hazugságot, köztük azt, hogy minden Németországba érkezett illegális bevándorló alanyi jogon kap 2 ezer eurót és egy magánlakást.

Korábban Ausztrália kormánya is hasonló koncepciót dolgozott ki, videókon keresztül próbálták felhívni a potenciális migránsok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyes útra, és az embercsempészek általi kizsákmányolásukra.