Az afgán biztonsági erők kommandósai 45 embert szabadítottak ki a tálib lázadók egyik börtönéből az ország déli részén fekvő Hilmend tartományban - közölte kedden az elitegység szóvivője.

Dzsavid Szalím elmondta, hogy tizenöt rendőrt, négy katonát, két orvost és helyi lakosokat szabadítottak ki. Különböző okok - köztük az afgán erőkkel való együttműködés, a javukra folytatott kémkedés vagy a tálibok által bevezetett illemkódex megsértése - miatt vetették őket börtönbe.

A kiszabadított foglyokat egy hilmendi katonai bázisra szállították, és még a nap folyamán hazaengedik őket a családjukhoz. Májusban az afgán biztonsági erők kommandósai 105 civilt - köztük nőket és gyerekeket - szabadítottak ki két hilmendi börtönből.

Hilmend az egyik, harcok által leginkább sújtott tartomány Afganisztán déli részén, területének több mint nyolcvan százaléka a szélsőséges iszlamista tálibok ellenőrzése alatt áll.

Az afgán hadsereg egyik szóvivője arról számolt be kedden, hogy az elmúlt 24 órában legkevesebb 62 tálib, köztük a lázadók egyik parancsnoka vesztette életét az afgán légierő támadásaiban az ország déli részén fekvő Kandahár tartományban.