Armageddon-akció Peruban: dzsungelben csapott le a hadsereg

2018.07.17. 10:04

Több mint félszáz embert, jórészt kolumbiai állampolgárt vettek őrizetbe hétfőn a perui hatóságok egy kábítószer-ellenes műveletben a Kolumbiával és Ecuadorral határos, dzsungel borította Putumayo tartományban.

Martín Vizcarra perui elnök azt mondta, hogy az ország biztonsági erői a kolumbiai hadsereggel karöltve "Armageddon" (utolsó döntő ütközet) kódnevű akcióban léptek fel a kábítószer-kereskedőkkel szemben.

Peruban vasárnap szükségállapotot rendeltek el ebben a tartományban, miután a kolumbiai kormánnyal békét kötött és feloszlatott Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű kolumbiai gerillaszervezet szakadár ágának fegyveresei többször megtámadták a biztonsági erőket a szomszédos Ecuadorban.

A FARC mintegy 1200 harcosa megtagadta, hogy letegye a fegyvert a kolumbiai kormánnyal 2016-ban kötött megállapodással összhangban. Ezek a fegyveresek folytatják a kábítószer-kereskedelmet - közölte a kolumbiai védelmi minisztérium.

Az Andina perui hírügynökség arról számolt be, hogy Peruban négy droglabort számoltak fel a szóban forgó térségben. José Modesto Huerta Torres perui védelmi miniszter szerint ez volt a legnagyobb csapás, amelyet az ország északi határvidékén kábítószer-csempészetre mértek.