Elmezavar miatt nem ítélték el a gyermekeit lemészároló anyát

2018.07.17. 12:33

Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két gyermeke meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.

Ruben Gonzalez bíró ítéletének értelmében Szofia Cigankova elmegyógyintézetbe kerül. A védelem és az ügyészség is egyetértett a döntéssel.

Az akkor 30 éves zongoraművész 2016 márciusában holtan találta két kislányát, az ötéves Nikát és az egyéves Michelát texasi külvárosi otthonukban. A vád szerint a nő megfojtotta a gyermekeit.

Vagyim Holodenko világhírű zongoraművész és családjaForrás:AFP

A pár egyébként 2010-ben házasodott össze, és pár hónappal korábban, 2015 novemberében nyújtott be válókeresetet. A család otthonába 2014-ben kétszer is ki kellett hívni a rendőrséget rendzavarás miatt.

Két éve, a tragédiát követően a zavartan viselkedő, szúrt sebektől vérző Cigankovát elmeszakértők vizsgálták, és mielőtt a tárgyalása megkezdődhetett volna, elmeállapota miatt egy éven át kezeléseket is kapott.

Tavaly már a tárgyalásra alkalmasnak nyilvánították, most mégsem ítélték el, végleg elmegyógyintézetbe kerül.

Az ukrán származású Vagyim Holodenko a Fort Worthben négyévente rendezett rangos Van Cliburn Zongoraversenyen 2013-ban aratott győzelmének köszönhetően vált világszerte ismertté, mára a legnagyobb koncerttermek és fesztiválok állandó szereplője Európában és Amerikában egyaránt. Holodenko 2001-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny bronzérmese lett Budapesten, ezután több koncertet is adott Magyarország vezető zenekaraival.