Hamis útlevéllel utaztak volna a migránsok

2018.07.17. 15:48

Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra - közölték a helyi hatóságok.

A rendőrség szerint a turistaszezon kezdete óta egyre több ilyen eset fordul elő.

Migránsok a Balkánon. A kép illusztráció.Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

A rendvédelmi hatóságok úgy tudják, hogy a hamisított iratok a feketepiacon 1500 és 3000 euró közötti áron kelnek el, s az embercsempészek a balkáni migrációs útvonal gyakorlati lezárását követően jövedelmező bevételi forrásra találtak ebben.

Egyes esetekben a migránsok olyan valódi, menedékstátuszt igazoló iratokat mutattak fel, amelyeket olyan menekültek részére állítottak ki, akik már Közép-Európában élnek, s igazolványképükön hasonlítanak azokhoz, akiknek úgymond "kikölcsönözték" irataikat - tudatták görög biztonsági források.

Amennyiben egy ilyen iratokkal utazó migráns megérkezik például Németországba, visszaadja ezeket az eredeti tulajdonosnak, s maga is menedékkérelmet terjeszt be - tették hozzá.