Zárva maradnak a Soros-hajók előtt az olasz kikötők

2018.07.18. 17:01

Az olasz hatóságok továbbra sem engedik kikötni egy sorosista álcivil szervezet hajóját az olaszországi partoknál, így az Spanyolország felé indult el.

A Proactiva Open Arms egyik migránscsempészetre használt vízi járműve elhagyta az olasz felségvizeket, és a spanyol partok felé vette útját.

Az egyébként Spanyolországban bejegyzett álcivil szervezet (NGO) ugyancsak Open Arms nevű hajóján állítólag kevés migráns tartózkodik, köztük egy a tengerből kedden kimentett nő, és a fedélzeten állítólag van két holttest is.

Open Arms nevű Soros-hajó migránsokkal a fedélzeténForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A Soros-hajónak az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini korábban megtagadta a kikötést, majd engedélyezte, hogy a túlélő nőt és a két holttestet Szicíliába hozzák.

A szervezet viszont közölte, hogy nem kíván olaszországi partokon kikötni, mivel fennáll a veszélye annak, hogy az olasz hatóságok lefoglalják a hajót.A sorosista embercsempészek a közösségi oldalukon számoltak be arról, hogy a líbiai parti őrség egyik hajója fedélzetére vett 158 migránst egy gumicsónakról: többen viszont ezt megtagadták, ezért a líbiaiak állítólag elsüllyesztették a gumicsónakot, rajta emberekkel.

A tengerből az Open Arms egy életben maradt asszonyt emelt ki, valamint két halottat. A szervezet a történteket felvételekkel rekonstruálta hangoztatva, hogy a líbiai parti őrség „Olaszország fizetett gyilkosa”.
Az olasz belügyminiszter elutasította a vádakat, a tárca szerint az NGO által közölt információk hamisak. A római belügyminisztérium bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Salvini szerint a Proactiva azért választotta Spanyolországot, mivel fél az olasz hatósági vizsgálattól.

A líbiai parti őrség is tagadta, hogy embereket hagytak volna vízbe veszni.

Az észak-afrikai ország parti őrségének hajóján egy német és egy líbiai újságíró is jelen volt, mindketten cáfolták a Proactiva Open Arms vádjait közölve, hogy a líbiai fél senkit sem hagyott magára.Az Infomigrants francia portál információi szerint a Sarost 5 nevű cargohajó 40 migránst vett fedélzetére a tengeren.

A teherhajó jelenleg Tunézia vizein vár, miután Tunézia, Málta és Olaszország is megtagadta, hogy ott tegye partra az embereket.

Corrado Lorefice, a szicíliai Palermo érseke azt mondta, Európa zsákmányolja ki Afrikát, mégsem segít a kontinensnek.

Matteo Salvini úgy válaszolt, nem Afrika szegényeinek érkezését kellene szorgalmazni, a kormány feladata mindenekelőtt az olasz szegények segítése.A bevándorláspárti érsek azt elfelejtette hozzátenni, hogy nem az olaszok, hanem a franciák és a britek zsákmányolták ki Fekete-Afrikát.

Alfonso Bonafede olasz igazságügyi államtitkár kijelentette, a római kormány nem folytat harcot az NGO-kal.