166%-kal nőtt a Spanyolországba érkező migránsok száma

2018.07.18. 12:38

Miután Olaszországban a bevándorlásellenes Matteo Salvini belügyminiszter intézkedéseinek köszönhetően jelentősen csökkent az oda érkező migránsok száma, a legfőbb belépési pont az EU területére Spanyolország lett "hála" az új baloldali és migránspárti kormány ámokfutásának.

Az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) legfrissebb jelentése alapján a múlt hónapban nagyjából 13 100-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az Európai Unióba, ami 56 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, de 8 százalékos növekedést május óta.

Idén eddig összesen 60 430 migránst regisztráltak, csaknem felével kevesebbet, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Afrikai migránsok egy Spanyolországba tartó hajón.Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Az Olaszországban hatalomra került bevándorlásellenes kormány és főleg annak belügyminisztere, Matteo Salvini intézkedéseinek köszönhetően jelentősen csökkent az oda érkezők száma.

Az olasz partokon nagyjából 3000 embert regisztráltak, ez 87 százalékkal alacsonyabb a tavalyi adatoknál. Június végéig 16 100 embert vettek nyilvántartásba a helyi hatóságok, 81 százalékkal kevesebbet, mint tavaly.

Az érkezők között legtöbben a tunéziai és az eritreai állampolgárok voltak.

Mivel sem Tunéziában, sem Eritreában nincs katonai konfliktus, ezért azok az emberek nem politikai menekülteknek, hanem gazdasági migránsoknak minősülnek.

A legfőbb belépési pont az EU területére a Spanyol Királyság lett, a Pedro Sánchez vezette új, bevándorláspárti kormánynak "köszönhetően".

Az országba júniusban 6400 embert regisztráltak, 166 százalékkal többet, mint tavaly. Ezen az útvonalon idén eddig 14 700 illegális határátlépőt jegyeztek fel, ez csaknem duplája az előző évi számoknak.

Az érkezők legnagyobb csoportját a guineaiak és a marokkóiak alkották.

Egyébként sem Guineában, sem Marokkóban nincs háború, tehát ebben az esetben is gazdasági migránsokról beszélhetünk.Görögországba júniusban 3600 - többségében szíriai és iraki - menedékkérő érkezett.

Ez harmadával kevesebb, mint májusban, számuk ugyanakkor az idei év első hat hónapjában összesen 24 300 körül alakult, ami 90 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is alacsony az érkezők száma, a Frontex azonban új útvonalak kialakulására figyelmeztetett Albánián, Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán, illetve Szerbián és Bosznia-Hercegovinán keresztül. A szervezet szerint ezekben az országokban az utóbbi hónapokban fokozódott a migrációs nyomás.