Szíszi: Egyiptom elkötelezett, hogy megtalálja az olasz hallgató gyilkosait

Vágólapra másolva!
Egyiptom elkötelezett, hogy megtalálja és bíróság elé állítsa a Kairóban meggyilkolt olasz hallgató gyilkosait – közölte az egyiptomi elnöki hivatal. Erről Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök biztosította szerdán a Kairóban tartózkodó Matteo Salvini olasz belügyminisztert.
Vágólapra másolva!

Az elnök hangsúlyozta elszántságát, hogy sikerrel zárják le a Giulio Regeni olasz hallgató gyilkosságának ügyében folytatott nyomozást, és elfogják az elkövetőket. Egyiptom kész együttműködni ebben az olasz partnerrel az érintett szerveken és igazságügyi hatóságokon keresztül.

A közlemény szerint Salvini méltatta az egyiptomi hatóságokat az ügyben folytatott együttműködésükért.

Az egyiptomi és olasz hatóságok együtt dolgoztak a kairói metróállomásokon található videokamerák által készített felvételek elemzésén. A múlt hónapban közölték, hogy s felvételek egy része hiányzott és ennek okát próbálják feltárni.

A Cambridge-i Egyetem hallgatójának holttestét február 3-án találták meg Kairó külvárosában. Az egyiptomi hatóságok először autóbalesetnek, majd bűncselekménynek tulajdonították halálát, a boncolás szerint azonban

az áldozatot megverték, cigarettát nyomtak testén és elektromosan sokkolták.

Regeni családtagjai és az olasz sajtó szerint a fiatal férfi halála mögött az egyiptomi titkosszolgálat áll, Kairó azonban ezt határozottan visszautasítja. Egyiptom szerint Regeni közönséges bűnözők áldozatává vált.

A Reuters hírügynökség meg nem nevezett egyiptomi hírszerzési és biztonsági források korábbi közlésére hivatkozva ugyanakkor arról írt, hogy Regenit 2016. január 25-én egy kairói metróállomás környékén őrizetbe vette a rendőrség, és állítólag a nemzetbiztonsági szolgálat egyik fogolytáborába szállították.