Vizsgálatot indított a párizsi ügyészség egy nyilvánosságra került videó alapján Emmanuel Macron francia államfő testőrparancsnoka ellen, aki májusban egy diáktüntetésen rendőrségi rohamsisakot viselve, rendőrálruhában egy tanulót brutálisan megvert. Macron nem volt hajlandó kirúgni agresszív biztonsági őrét, csak felfüggesztette két hétre, majd egyszerűen áthelyezte. Alexandre Benalla, a kegyetlen testőrparancsnok Macron személyes biztonsági szolgálatát vezette 2016 óta. Most pedig az is kiderült, hogy miután brutálisan összevert egy diákot, lebukott, utána ő irányíthatta a francia világbajnoki futballválogatott párizsi védelmét, ott volt a győzelmi parádén, ráadásul a focisták nyitott tetejű buszán utazott, ott integetett velük a Champs-Élysées-n.

A baloldali Le Monde című napilap szerda este közzétett egy felvételt az erőszakról, ami óriási tiltakozást váltott ki az ellenzék és a közvélemény részéről. A volt szocialista bukott miniszterrel, jelenlegi elnökkel, Macronnal mindig feltűnően szívélyes Le Monde valószínűleg azért is tehette közzé a felvételt, mert a testőrparancsnok egy baloldali tüntetésen kegyetlenkedett. 

A videón Alexandre Benalla, az elnöki hivatal egyik, biztonsági területért felelős munkatársa látható, amint május 1-én a párizsi belvárosban megüt egy földre került diáktüntetőt.

Benalla egyébként a tavalyi elnökválasztási kampányban Macron személyi biztonságáért volt felelős,  majd Francois-Xavier Lauch, az elnöki kabinet vezetőjének egyik helyettese lett.

A Radio France International szerint havonta 3500 eurós fizetést kapott ezért Macrontól a 2017-es kampány alatt. 

A rendőrség májusban azonnal tájékoztatta az elnöki hivatalt az esetről, amelyért állítólag Macron utasítására két hét felfüggesztéssel szankcionálta a kabinetben dolgozó alkalmazottját.

Alexandre Benalla a történtek után is az Élysée-palotában (az államfő fényűző rezidenciájában) dolgozott,  de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került az elnök jóvoltából.

Emmanuel Macron francia elnök és kabintejének biztonságért felelős helyettes vezetője, Alexandre BenallaForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Tehát Macron a védtelen diákkal szembeni erőszakos fellépése ellenére sem volt hajlandó őt kirúgni. Az ügy kiszivárogtatása után Bruno Roger-Petit, az elnöki hivatal szóvivője "elfogadhatatlan magatartásnak" nevezte Benalla kegyetlenségét. 

A szóvivő szerint Benalla május 1-én engedélyt kapott a feletteseitől arra, hogy megfigyelőként részt vegyen a rendfenntartásban. Természetesen arra nem kaphatott engedélyt, hogy rendőrálruhában, rendőrsisakkal a fején embereket verjen össze.

"A szankcióval elfogadhatatlan magatartást sújtottunk, és jeleztük neki, hogy ez volt az utolsó figyelmeztetés az elbocsátás előtt" - tette hozzá a szóvivő.

A párizsi ügyészség bejelentette, hogy a közzétett felvétel alapján előzetes eljárást indított közfeladattal megbízott személy által elkövetett erőszak és hivatali személyazonossággal való visszaélés gyanúja miatt.  A felvételen Alexandre Benalla civil ruhában van, de a fején a rohamrendőrök sisakját viseli.

Emmanuel Macron kerékpározik Alexandre Benalla társaságábanForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A Le Figaro konzervatív lap azonban kiderítette, hogy a Macron biztonságáért felelős férfi részt vett a francia nemzeti válogatott társaságában a csapat győzelmi felvonulásán. Ő a focistákkal egy buszon utazott a párizsi Diadalív mellett rendezett ünnepségre.

Ugyancsak a Figaro oknyomozó riportjának köszönhetően tudhattuk meg, hogy Alexandre Benalla a 2012-es államelnök-választási kampányban François Hollande szocialista jelölt, későbbi francia köztársasági elnök testőre volt. 

A teljes ellenzék átláthatóságot kért az elnöki hivataltól az ügyben, illetve azt, hogy súlyosabb büntetéssel sújtsák az erőszakoskodó munkatársat.  Emmanuel Macron egy vidéki látogatáson nem kívánta kommentálni az ügyet, vagyis az elnök nem akar felelősséget vállalni egyik legközelebbi és leginkább bizalmi munkát végző munkatársáért. 

Emmanuel Macronnak meg kell szólalnia, és világossá kell tennie, hogy mi történt  - mondta Laurent Wauquiez, a jobbközép Köztársaságiak elnöke az Europe1 rádióban.

A jobboldali politikus azt szeretné tudni, hogy történtek-e kísérletek az ügy eltusolására.

Olivier Faure, a szocialisták főtitkára a France2 köztelevízióban példás szankciókat és igazságügyi eljárást követelt,  hasonlóan Alexis Corbiere-hez, a radikális baloldali Lázadó Franciaország szóvivőjéhez.

Richard Ferrand, a kormányzó Köztársaság lendületben nemzetgyűlési frakciójának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy "a tűrhetetlen magatartást az elnöki hivatal azonnal szankcionálta", valamint cáfolta, hogy bárki is el akarta volna tusolni az ügyet.