Hollandia külügyminisztere: Nincsenek békés, multikulturális társadalmak

2018.07.19. 12:29

Egy most kiszivárgott videófelvételen beszél arról a holland külügyminiszter, Stef Blok, hogy békés multikulturális társadalmak sehol nincsenek a világon, és az Európai Unió migránskvótáját is hevesen kritizálta.

A felvételek egy nyolcvanfős közönségből álló magánbeszélgetésen készültek, és miután kiszivárogtak, futótűzként terjedtek a holland médiában – írja a 888.hu helyi forrásokra hivatkozva.

A liberális-konzervatív Szabadság és Demokrácia (VVD) politikusa a következőket mondta a megbeszélésen:
Megkérdeztem erről már a minisztériumomat, de itt is felteszem a kérdést. Mondjanak egy példát egy olyan multietnikus vagy multikulturális társadalomról, ahol az őshonos lakosság még mindig él, és békésen élnek egymás mellett a felek. Én egy ilyet sem ismerek.

A miniszter azzal folytatta, hogy nagyon jó időtöltés vasárnap meglátogatni a török péket, ha egy jól szituált részén lakunk a városnak, de rögtön érezhetővé válnak az együttélés mellékhatásai, ha migránsok lakta városrészekben élünk. Szerinte egy társadalom elviselhet sok mindent, de „vannak határok, amiket könnyen átfeszíthetünk”.

A politikus kérdésére egyébként valaki a közönségből Suriname-ot hozta példaként.

A hivatalos nevén Suriname Köztársaság Dél-Amerika északi részén található.

Egykor Holland Guyana volt a neve, először az angolok gyarmatosították, de rövidesen holland fennhatóság alá került a terület.

Etnikai megoszlása rendkívül tarka: indonézek, indiánok, kínai és indiai ültetvénymunkások utódai, afrikai feketék, kreolok, hollandok leszármazottjai alkotják népességét.

Stef Blok erre azt válaszolta, hogy a holland kolónia „egy bukott állam”, ami javarészt az etnikai csoportok közti megosztottságnak köszönhető.

Afgán migránsok tüntetnek a kitoloncolásuk ellen a hollandiai Utrecht városábanForrás: Getty Images/Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto

Egy másik személy Szingapúrt mondta példának. Blok ezzel valamilyen szinten egyetértett, ugyanakkor leszögezte: Szingapúr nagyon óvatosan válogatja meg, kiket enged be az ország területére.A miniszter egyébként kitért az Európai Unió kvótájára is, amelynek keretén belül szétosztanák a migránsokat az unió tagországai között. Szerinte ezt nem lehet megszervezni, főleg amiatt az idegengyűlölet miatt, ami Csehországban és Lengyelországban uralkodik.

Sétáljanak csak végig egy prágai vagy varsói utcán. Nincsenek színes bőrűek. Hetek alatt eltűnnek, mert púposra verik őket. Nekik nincs életük ezeken a helyeken– mondta Blok.

Itt valószínűleg elég erősen bedőlt a miniszter a nyugati mainstream sajtó uszításának és álhíreinek (fake news), ugyanis sem Prágában, sem Varsóban nem uralkodik lincshangulat. Azt viszont leszögezte, hogy a migránskvótát a kelet-európaiak ellenállása miatt soha nem fogja tudni nyélbe ütni az európai elit.