Minden magyar állampolgárt megvédenek, így a zsidó közösség is a kormány védelme alatt áll, ami azt jelenti, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki Orbán Viktor, miután találkozott Reuven Rivlin izraeli államfővel. 

A magyar kormány, ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljesíti minden kötelességét a magyarországi zsidó közösség tagjai felé – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben, amikor Reuven Rivlinnel, Izrael Állam elnökével találkozott. 

Reuven Rivlin izraeli elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt JeruzsálembenForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A miniszterelnök az elnöki rezidencián az izraeli államfővel folytatott megbeszélése elején kiemelte: Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és ez a kormánynak különleges felelősséget ad. Minden magyar állampolgárt megvédenek, így a zsidó közösség is a kormány védelme alatt áll, ami azt jelenti, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben  – jelentette ki.

Orbán Viktor kifejtette: az antiszemitizmus modern formái terjedőben vannak Nyugat-Európában, míg Közép-Európában csökken az antiszemitizmus. Magyarország támogatja a helyi zsidó közösség kulturális újraépítését - tette hozzá.

A gazdasági kapcsolatokat illetően közölte: 200 izraeli cég működik Magyarországon ötezer magyar embernek állást adva, és ezek a vállalatok elégedettek Magyarországgal. Az izraeli miniszterelnökkel arról is beszéltek, hogy miként erősíthetnék ezt az együttműködést - idézte fel.

Reuven Rivlin izraeli elnök is megköszönte a magyar erőfeszítéseketForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Rivlin: Nagyra értékeljük a magyar erőfeszítéseket

Reuven Rivlin hangsúlyozta: nagyra értékelik az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz az antiszemitizmus visszaszorítására, továbbá azt a támogatást, amelyet Magyarország nyújt a nemzetközi szervezetekben Izraelnek. Mint mondta, fontos küzdeni a neofasizmus ellen, hiszen az teret enged a rasszizmusnak és a gyűlöletnek, ezért komoly veszélyt jelent a szabad világra. Az államfő kiemelte a demokrácia jelentőségét, és közölte: Izraelben zsidó demokráciát építenek, ahol természetes a szabad vallásgyakorlat.