Egy friss jelentés szerint helytelen, hogy többségében fehér gyerek szerepel a tan- és gyerekkönyvekben, sokkal több fekete és egyéb kisebbséginek kellene benne szerepelni. Finnországban pedig az általános iskolai tankönyvben többféle „variációját" mutatják be a szexualitásnak.

A brit kormány támogatását élvező Általános Iskolai Műveltségi Központ, azaz a CLPE jelentése szerint helytelenül magas a fehér gyerekek száma a tan- és gyerekkönyvek illusztrációiban, sokkal több színes bőrű, elsősorban fekete gyereket kellene a fókuszba helyezni – írja a 888.hu. Azért tartják ezt fontosnak, hogy a gyerekek megismerjék azt a sokszínű társadalmat, amiben kénytelenek lesznek felnőni. A kutatók azt tanácsolják, hogy a nem fehérbőrű szereplőket ne negatív környezetben ábrázolják, hanem olyanban, ami például a kultúrájuk sajátosságait mutatja be.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Henning Kaiser

A felmérésből kiderül, hogy a tankönyvi ábrán szereplők 32,1 százaléka tartozik valamelyik kisebbségi csoporthoz. A kutatók szerint helytelen, hogy a színes bőrűek csak mellékszereplők és csak egy százalékban főszereplők.

Az, hogy több olyan szereplő legyen, akik más etnikumúak, nem jótékonysági kérdés, sokkal inkább szükségszerű cselekedet 

– írják a jelentés készítői.

A finn gyerekeket a szexuális sokszínűségre nevelik
Egy finn általános iskolásoknak készült tankönyvben megbotránkoztatóan részletes szexuális illusztrációkkal találkozhatnak a gyerekek. Homoszexuális együttlétet és különböző bőrszínűek együttlétét reklámozzák a 7-14 év közötti gyerekek körében.

Finn általános iskolásoknak szóló tankönyvForrás: Facebook