Több mint 40 erdőtűz sújtja Svédországot

erdőtűz svédországban
Erdőtüzet oltanak helikopterről a svédországi Ljusdal település közelében 2018. július 18-án. A szokatlan szárazság sújtotta skandináv államban napok óta harcolnak a lángokkal, eddig csak a tűzfészkek felét, mintegy negyvenet sikerült eloltani.
Vágólapra másolva!
Több mint 40 erdőtűz sújtja Svédországot több mint 20 ezer hektáron, és a tűzesetek eddig 600 millió svéd koronára (18 milliárd 900 millió forint) becsült kárt okoztak - közölték csütörtökön hivatalos források.
Vágólapra másolva!

A hatóságok elővigyázatosságból több száz embert menekítettek ki otthonukból az elmúlt éjszaka az erdőtüzek által leginkább sújtott Ljusdal közép-svédországi község területén, ahol mintegy 8500 hektár áll lángokban.

Az egyik községet, a Stockholmtól mintegy 380 kilométerre északnyugatra található Karböle települést a lángok elzárták a külvilág elől.

Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés.


Csütörtökön a térségbe látogatott Stefan Löfven miniszterelnök. A tűzoltókat mintegy 500 katona segíti az oltásban két helikopter és egy utasszállító segítségével. Rajtuk kívül parti őrök, civilek és a vöröskereszt szervezésében önkéntesek is részt vesznek az oltási munkálatokban.

Erdőtüzet oltanak helikopterről a svédországi Ljusdal település közelében 2018. július 18-án. A szokatlan szárazság sújtotta skandináv államban napok óta harcolnak a lángokkal, eddig csak a tűzfészkek felét, mintegy negyvenet sikerült eloltani. Forrás:MTI/EPA/Maja Suslin


A szomszédos Norvégia 10 helikopterrel, Olaszország két hidroplánnal támogatja a lángok megfékezésére irányuló erőfeszítéseket. Csütörtökön várhatóan a skandináv térségbe érkezik két tűzoltó-repülőgép is Franciországból, miután Svédország további segítséget kért az EU-tól.

A lángok oltását nehezíti, hogy Svédországot rendkívüli hőség és szárazság sújtja. A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet (SMHI) szerint

az ország több részén soha nem látott mértékű szárazságról számoltak be május és július közepe között, és kevés jel utal arra, hogy a szárazságnak egyhamar vége lesz.

Az SMHI szerint egyes helyeken az átlaghőmérséklethez képest két Celsius-fokkal többet mértek.
Júliusban egy 73 éves rekord dőlt meg az után, hogy 32,5 Celsius-fokot mért a lappföldi Kvikkjokk-Arrenjarka meteorológiai állomás. A térségben 1945-ben 32 Celsius-fokot mértek, amely a 2018-asig a legmagasabb volt, amelyet a hőmérséklet mérésének 1888-as kezdete óta feljegyeztek.