Tizenhét halálos áldozata van a missouri hajókatasztrófának

GettyImageRank2 BRANSON, MO - JULY 20: A Ride The Ducks World War II DUKW boat is seen at Ride The Ducks on July 20, 2018 in Branson, Missouri. Hundreds of mourners stopped by the location to pay their respects to the victims after a duck boat capsized in
Egy ehhez hasonló kacsahajó szenvedett balesetet
Vágólapra másolva!
A Missouriban történt hajókatasztrófának eddig 17 halálos áldozata van, köztük egy 11 fős család kilenc tagja.
Vágólapra másolva!

A kacsahajó csütörtök este a Missouri állam délnyugati vidékén fekvő Branson üdülőváros egyik taván borult fel és süllyedt el, fedélzetén 31 turistával. Mike Parson, Missouri állam kormányzója megerősítette, hogy a katasztrófának eddig 17 halálos áldozata van.

Hirtelen jött a vihar

A térség meteorológiai szolgálata csütörtökön kora este ugyan viharriasztást adott ki, de szemtanúk elbeszélései szerint egy ideig szép idő volt, a vihar hirtelen, egyik pillanatról a másikra jött, az égbolt elsötétült, és az erős szél a tó hullámait magasra korbácsolta.

Egy ehhez hasonló kacsahajó szenvedett balesetet Forrás: AFP/Getty Images/Michael Thomas

Voltak mellények, de nem biztos, hogy segítettek volna

Pénteken nyilvánosságra kerültek mobiltelefonokkal rögzített videófelvételek is, amelyeket a partról készítettek a süllyedő kétéltű járműről. Az egyik túlélő elmondta: a kacsahajón voltak ugyan mentőmellények, de a kapitány – aki túlélte a katasztrófát – azt mondta, felesleges felvenni ezeket. Egy szakértő véleménye szerint azonban nem biztos, hogy a mentőmellények megmenthették volna az embereket, ugyanis az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet (NTSB) szakemberei azt mondják, a kacsahajónál különös veszélyt jelent, hogy

a hajó teteje sátorvászon, amelybe belekaphat a szél,

és ha felborul a hajó, az utasok beszorulnak a vászon és a hajótest közé.

A teljesen elsüllyedt hajót várhatóan hétfőn emelik ki a tóból. Doug Rader seriff bejelentette: megindult a vizsgálat a tragédia körülményeinek feltárására. Vizsgálatot indított az NTSB is.

Donald Trump elnök Twitteren fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak és a tragédia valamennyi érintettjének.