Pénzzel hallgattatják el a németek a terrortámadások áldozatainak hozzátartozóit

2018.07.22. 13:38

A német kormány úgy döntött, hogy háromszor több pénz ad kárpótlásul a terrortámadásban meghalt áldozatok családjainak, mint eddig.

Mindezt visszamenőleg is bevezetik, azaz a berlini karácsonyi vásárt ért, egy Anis Amri nevű tunéziai migráns által elkövetett terrortámadásban elhunytak családjai is több pénzt fognak kapni. A 2016-os terrortámadásban 12 ember halt meg és 50-en sebesültek meg.

A 2016-os berlini terrortámadásForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniele Bennati

Az áldozatok házastársai, gyerekei és szülei átalányban 30 ezer eurót fognak kapni kompenzációként, a korábbi 10 ezer euró helyett. Az áldozatok testvérei is több pénzt kapnak, 5 ezer euró helyett nekik 15 ezer euró jár majd.

Azoknak is jár a megemelt összeg, akiknek a családtagjait külföldön éri terrortámadás. A jövőben a gyerekek, akik terrortámadásban vesztik el a szüleiket további 45 ezer euró kompenzációs "támogatásban" részesülnek - írja a 888.hu.

Az előzetes becslések alapján a változtatások 300 áldozat családját érinti.A költségvetésben minderre 8 millió eurót raktak félre.

Ennek ellenére többször kritizálták Angela Merkel kancellárt az áldozatok családtagjai.

A berlini terrortámadásban meghaltak hozzátartozói többször szót emeltek az ellen, ahogyan a német hatóságok bántak velük. Többen alig kaptak információt a szeretteikről, mások pedig azért panaszkodtak, mert nem volt elég, hogy hirtelen milyen veszteség érte a családot Merkel elhibázott migránspolitikája miatt, még a boncolásról készült kórházi számlákat is ki akarták velük fizettetni.Ahelyett, hogy még több pénzzel próbálják meg elhallgattatni az áldozatok családtagjait, többet költhetnének az ország biztonságának garantálására és nem kellene mindenkit őrizetlenül beengedni.