Szabályosan kivégeztek két rendőrt az oroszországi Dagesztán régióban

2018.07.22. 16:33

Az egyik rendőr a helyszínen halt meg, a másik a kórházba szállítás után. Nagy rá az esély, hogy az elkövetők szélsőséges muszlim szeparatisták voltak.

A kettős gyilkosságra pénteken egy Kizilyurt nevű kisvárosban került sor, Oroszország délnyugati részén, a Dagesztáni Köztársaság területén.

Három maszkos alak egy Ladához közeledett, amiben két rendőr ült. Ekkor gépfegyverekkel szabályosan kivégezték őket – írja a Reuters brit hírügynökség.

Az egyik lelőtt rendőr még a helyszínen meghalt, a másik a kórházba szállítás után.

A rendőrség szóvivője szerint nagy rá az esély, hogy fanatikus iszlám vallású szeparatisták végeztek a társaival.Dagesztán ugyanis a kaukázusi térségen belül a muszlim dzsihadisták egyik fészke, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fő rekrutációs bázisa.

A 90%-ban muszlimok lakta régióban a Szovjetunió felbomlása után már létrejöttek az Orosz Föderációtól való elszakadásra törekvő csoportosulások, de 1999 augusztusáig nem került sor nyílt lázadásra Moszkvával szemben.

Ekkor a szomszédos Csecsenföldről az ott épp függetlenségi háborút vívó Iszlamista Nemzetközi Brigád nevű szélsőséges szervezet lerohanta Dagesztánt, egy helyi Szaúd-Arábia által finanszírozott szeparatista mozgalom támogatása ürügyén, de már szeptemberre az orosz csapatok kiűzték őket onnan.

Teljes mértékben azonban mind a mai napig nem sikerült Moszkvának ellenőrzése alá vonnia Dagesztánt, mivel magas és járhatatlan hegyek veszik körül a tagköztársaságot.

A 3 milliós régióban nagyjából 30 nyelvet beszélnek, az emberek jelentős része pedig még mindig törzsi társadalomban él.

A nagyon különböző hátterű közösségek között az egyetlen kapocs gyakorlatilag az iszlám vallás, amely a reneszánszát éli.