Újságírónő: Az egyiptomi muszlimok szerint szabadon meg lehet erőszakolni a keresztény nőket

2018.07.22. 18:08

Az Egyiptomból származó Engy Magdy nevű kopt újságírónő szerint Egyiptomban a keresztény vallású koptok másodrangú állampolgárok, akiket minden lehetséges módon korlátoz az állam jogaik gyakorlásában. A keresztény nők helyzete azonban még ennél is rosszabb, rájuk úgy tekintenek, mint akiket szabadon meg lehet erőszakolni, mivel nem takarják el az arcukat.

Egyiptom a legjobb példa arra, hogy mi történik a keresztény közösségekkel, ha a muszlim migránsok átveszik a hatalmat. Az országban már az első században kezdett terjedni a keresztény hit, amikor a tartomány még római provincia volt. A hagyomány szerint az ottani keresztény egyházat Szent Márk evangélista alapította.

A hetedik században az iszlám vallású arabok meghódították Egyiptomot, a keresztények kálváriája ekkor kezdődött el.

Sokakat arra kényszerítettek, hogy térjenek át muszlim hitre, a betelepülő arabok pedig szép lassan megsemmisítették a helyiek nyelvét és kultúráját.Ma már a koptok is arab nyelven beszélnek, ősi anyanyelvüket csupán az egyházi liturgiákban használják.

Annak ellenére, hogy a muszlimok mindent megtettek a kereszténység kiirtása érdekében, mégsem jártak teljes mértékben sikerrel, mert Egyiptomban a különböző becslések alapján 10 és 20% közé tehető a keresztények aránya.

Az utóbbi 1400 évben mindig is szörnyű elnyomásban éltek, de a 2011-ben kitört „arab tavasznak” nevezett felkelések után hatalomra került a szélsőséges Muszlim Testvériség, amelynek radikálisai elkezdték tömegesen kivégezni a keresztényeket.

2014-ben Abdel-Fattah al-Sziszi tábornok táborok átvette a hatalmat az iszlám szélsőségesektől és azóta javult a helyzet.

Az Egyiptomból származó Engy Magdy nevű kopt újságírónő nemrég egy amerikai katolikus lapban számolt be a hazájában élő keresztény nők tragikus helyzetéről - írja a Breitbart.

Véleménye alapján az észak-afrikai országban pokol a keresztény nők élete.

Egyiptomi keresztény nők templomban.Forrás: AFP/Virginie Nguyen Hoang

Amellett, hogy minden keresztényt másodrangú állampolgárként kezelnek mind a hatóságok, mind a közemberek, a nőknek még rosszabb, mert felismerik őket a nyílt utcán, hiszen – eltérően a muszlimoktól – ők nem takarják el az arcukat.A templomokban szoktak ugyan fejkendőt tenni, de mikor nincsenek ott, akkor ezt sem viselik.

Emiatt az iszlám vallású férfiak folyamatosan zaklatják őket szexuálisan.

Engy Magdy szerint úgy tekintenek a „hitetlen” keresztény nőkre, mintha kurvák lennének, akiket szabadon meg lehet erőszakolni.Az egyiptomi muszlim társadalom mindig megvédi a zaklató, erőszakoskodó muszlim férfiakat - fűzte hozzá.

Mivel a kopt nők nem hordanak hidzsábot, burkát vagy fátyolt a közvélemény szerint jogosan zaklatják vagy erőszakolják meg őket.Egy 2017-es ENSZ által végzett felmérés alapján az egyiptomi férfiak 64%-a elismerte, hogy zaklatott már nőket szexuálisan.

A felmérés keretén belül muszlim nőket is kérdeztek, 84%-uk egyetértett azzal, hogy a nem megfelelően öltözött nők megérdemlik, ha bántalmazzák őket.Az erőszakok keresztény áldozatai hiába fordulnak a rendőrséghez, azok nem hajlandók foglalkozni az ügyükkel, mivel „csak" keresztényekről van szó.

Egyiptomban nem muszlim pedig nem is lehet rendőr.

Az ottani nők helyzete így egyre reménytelenebb.