A londoni kormány bejelentette, hogy nem gördít akadályt az elé, hogy halálbüntetést szabjanak ki az év elején elfogott két brit állampolgárságú terroristára.

2018 januárjában a szíriai lázadók elfogták Alexanda Kotey-t és El Shafee el-Sheikhet, azt a két brit állampolgárságú, migráns hátterű férfit, akik Szíriába utaztak, hogy ott az Iszlám Állam oldalán harcoljanak. A két terrorista több lefejezést is végrehajtott.Az elfogás körülményeiről részleteket nem közöltek, csupán annyit, hogy a szír kormányellenes erők átadták a terroristákat az Egyesült Államoknak és a terrorellenes harcban részt vevő koalíciós partnereknek – írja a 888.hu a Sky News információira hivatkozva.

El Shafee el-Sheikh magát kiskorúnak mondó menedékkérőként érkezett Szudánból Nagy-Britanniába.

El Shafee el-SheikhForrás: AFP/Handout

2012-ben utazott Szíriába, először az al-Kaidához, majd az Iszlám Államhoz csatlakozott. Ő volt az, aki a vízbefojtásos vallatásokról és keresztre feszítésekről vált ismertté.A ghánai származású Kotey a Notting Hill-i Al-Manaar mecsetbe járt, ott radikalizálódott Mohammed Emwazival, azaz Dzsihád Johnnal együtt.

Kotey a megalapozott gyanú szerint több száz külföldi terroristát toborzott az Iszlám Állam soraiba.

Alexanda KoteyForrás: AFP/Handout

Sajid Javid brit belügyminiszter tudatta Jeff Sessions amerikai legfőbb ügyésszel, hogy átszállíthatják az Egyesült Államokba a „Beatles” nevű terrorcsoport két elfogott dzsihadistáját, ők nem akarják befogadni azokat, és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rájuk a tengerentúlon.

Nem hiszem hogy a terroristákat vissza kellene engedni oda, ahonnan jöttek– mondta korábban Gavin Williamson védelmi miniszter.

Állítólag azért akarják az Egyesült Államokban lefolytatni a tárgyalást, és ott meghozni az ítéletet, mert ott jóval szigorúbbak a terrorizmusellenes törvények.

A négytagú terrorsejtet azért nevezték el „Beatlesnek”, mert a kivégzések előtt brit akcentussal mondták fel monológjukat a kamerába, majd utána végeztek áldozataikkal. Ők hajtották végre James Foley, Steven Sotloff, David Haines, Alan Henning, valamint Peter Kassig kivégzését is.

A „Beatles” legismertebb terroristája Mohammed Emwazi volt, akit Dzsihád John néven ismert meg a világ. 2015-ben – Rakka városának ostromakor – dróntámadás során végeztek vele.