A V4-ekhez hasonlóan Bulgária is visszautasítja azt a kétoldalú megállapodást, amely szerint az EU arra kötelezné a tagállamokat, hogy fogadjanak vissza minden olyan migránst, akik az adott országban lettek először regisztrálva.

Bulgária - az ország, amely már lezárta a Törökországgal közös határát egy szögesdrót-kerítéssel annak érdekében, hogy megakadályozza az állam Európa kapujává válását – most azt tervezi, hogy az összes EU-s határát lezárja a migránsok előtt, és Líbiában, valamint Törökországban szeretne új befogadó központokat létrehozni - írja a PestiSrácok.

A bolgár határkerítésForrás: AFP/Nikolay Doychinov

Érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban a Merkel-Erdogan paktumot, amely szerint jóváhagyták a második hárommilliárd eurós csomagot Törökország számára.

A tervek szerint ezt a pénzt az országban tartózkodó migránsok ellátására fogják fordítani.

Az Európai Unió és Törökország között 2016 márciusában létrejött migrációs egyezmény keretében az unió eredetileg hárommilliárd eurót ajánlott fel a válság kezelésére, illetve ennek kimerülése esetére újabb hárommilliárdot.

Migránsok a bolgár-török határonForrás: AFP/Nikolay Doychinov

A szerződés alapján Törökország visszafogadja a területéről Görögországba jutó menekülteket, miközben az EU befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menedékkérőt, mint amennyi illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon. A megállapodás hatályba lépése és a nyugat-balkáni útvonal lezárása után meredeken csökkent az Európába érkezők száma.

Nem Bulgária az első ország, amely megtagadta a migránsok visszafogadását

A bolgárokon kívül Magyarország, Csehország és Lengyelország sem támogatja a visszaosztásról szóló kezdeményezést.

Magyar álláspont 2015 óta változatlan a migráció kérdésében. Orbán Viktor világossá tette, nincs olyan menedékkérő, aki elsőként Magyarországon lépett be Európa területére, hiszen a migránsok szárazföldi bevándorlási útvonala, a balkáni részen Görögországon és Bulgárián keresztül vezet, de főleg Görögország területén keresztül érkeztek a kontinensre az illegális bevándorlók.