A német rendőrség becslései alapján nagyjából 20 arab klán uralja Berlin egyes részeit. A fővárosi ügyészség 10 millió euró értékben 77 ingatlant foglalt le egy libanoni klántól, mert azokat bűncselekményekből származó pénzből vásárolták.

A hatóságok szerint a 20 klánnak összesen mintegy 500 tagja lehet, akik többségében libanoni származású migránsok, de vannak köztük észak-afrikaiak is – írja a baloldali Berliner Zeitung című helyi lap.

Arab bűnözők BerlinbenForrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

A bűnözők Berlin jelentős részben harmadik világbeli migránsok lakta negyedét, Neuköllnt utcánként felosztották egymás között. A klánok elsősorban kábítószer-kereskedelemmel foglalkoznak.A szintén baloldali Der Speigel csütörtökön közölte, hogy mintegy 10 millió euró értékben 77 ingatlant foglalt le egy libanoni származású arab klántól a berlini ügyészség és rendőrség. Ez súlyos csapást jelent a szervezett bűnözésre nézve a német fővárosban.

A nyomozók szerint az ingatlanokat bűncselekményekből származó pénzből vették meg. Az ingatlanok között családi házak és lakások is vannak.

Többet a hatóságok szerint libanoni strómanok közbeiktatásával vásároltak meg. A berlini körzeti bíróság dönt majd arról, hogy a lefoglalt ingatlanokat végleg elkobozzák-e tulajdonosaiktól.

A hatóságok múlt pénteken a migráns hátterű családhoz köthető 12 lakásban és üzlethelyiségben tartottak házkutatást.

A klán tagjai a múltban látványos betöréseket követtek el. A rendőrség és az ügyészség ennek a családnak a három tagját vádolta azzal, hogy

tavaly márciusban egy múzeumból ellopták azt a 100 kilós, aranyból készült érmét, amely körülbelül 3,7 millió eurót ér.2014 októberében az arab klán tagjai egy takarékfiókból zsákmányoltak nagyjából 10 millió eurót, majd szinte az egész épületet felrobbantották. A tettes meglett, de a pénz nem.