Katonai támaszpontot támadott meg az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet az afrikai ország déli részén. A támadásban 27 katona meghalt – közölte a csoport hétfőn.

Először egy öngyilkos merénylő levegőbe röpítette autóját, majd megrohamoztuk a támaszpontot – mondta el Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab katonai szóvivője.

A Kismayu kikötővárostól mintegy 50 kilométerre található Baar Sanguni bázisról többen a közeli dzsungelben kerestek menedéket. A szomáliai hadsereg erősítést küldött a helyszínre – közölte Majo Mohamud Aden katonatiszt.

„Egyelőre csak annyit tudunk, hogy egy robbanást követően heves összecsapások kezdődtek a bázist lerohanó al-Shabaab és a szomáliai erők között” – tette hozzá.

A robbanást a közeli települések lakói is hallották.

„Hatalmas robbanást hallottunk a kora reggeli imát követően, majd puskaropogás hallatszott Baar Sanguni irányából” – mondta Osam Abdullahi jamamei lakos.

Az al-Shabaab legutóbb júniusban támadta meg ugyanezt a bázist, akkor hét katona megsebesült. A terrorszervezet célja, hogy megdöntse a mogadishui kormányt, átvegye a hatalmat Szomáliában, és bevezesse az iszlám törvénykezést.