Sosem tapasztalt hőség sújtja Japánt, a meteorológiai megfigyelések történetében először mértek 41,1 Celsius-fokot az országban.

A hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé szökött hétfőn Szaitamában és Tokióban is.

Minden idők legmagasabb hőmérsékletét, 41,1 fokot mértek a fővárostól északnyugatra fekvő Kimagaában, ahol 1896 óta állnak rendelkezésre hőmérsékleti adatok.

Az eddigi rekordhőmérséklet 41 fok volt, amelyet a nyugati Kocsi prefektúrában mértek 2013 augusztusában.

Hordozható ventillátorral hűti arcát egy nő Tokióban, ahol a hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé szökött 2018. július 23-ánForrás: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Vasárnap a hőmérséklet 35 Celsius-fok fölé emelkedett az ország 927 megfigyelési pontja közül 237-ben. Idén ez volt a legmagasabb adat – közölte az időjárási szolgálat.

A hőség miatt vasárnap 3125 esetben riasztották a mentőket a fővárosban. Még sosem érkezett ennyi segélykérés egy napon az 1936-ban alapított mentőszolgálat történetében.

Több mint 40 fokot mutat egy szabadtéri hőmérő KimagajábanForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Shigenori Takayanagi

A szigetországon több hőhullám vonult végig ebben a hónapban, kéttucatnyian haltak meg hőgutában, csaknem tízezren kerültek kórházba. A halálos áldozatok többsége idős volt.

Hétfőn hárman haltak meg,

köztük egy 90 éves férfi is, akire eszméletlen állapotban találtak rá otthonában.

Tavaly 44 ember halt meg hőgutában Japánban.

Az orvosok arra figyelmeztették a lakosokat, hogy ne tartózkodjanak sokat a tűző napon, hordjanak kalapot, és igyanak sok folyadékot. A hatóságok szerint július végéig marad a hőség.

A mostani rendkívüli meleget megelőzően árvizek és földcsuszamlások sújtották Japánt, amikben több mint 220 ember halt meg.