Teljes az ázsiai fölény azon a listán, ami a világ legsikeresebb városait gyűjtötte egy csokorba. A Brookings Intézet több szempont alapján rangsorolta a Föld vezető városait, így a foglalkoztatás és az egy főre jutó GDP-növekedés alapján próbálta rendszerezni a településeket. Vajon a listán szerepel afrikai vagy latin-amerikai metropolisz? Most Önöknek is megmutatjuk, melyek voltak a legsikeresebb városok - galériánk a cikk végén!

Újabb remek összeállítás jelent meg a világ nagyvárosairól a Brookings Intézet városokkal foglalkozó blogoldalán. Egy korábbi cikkünkben azt mutattuk be, hogy 2100-ra mely városok lesznek a legnépesebbek a Földön, most pedig megmutatjuk, hogy 2014-16 között a világ mely nagyvárosai fejlődtek a leggyorsabban.

Az elemzők négy összetevő alapján vizsgálták a nagyvárosok teljesítményét. Az egy főre jutó GDP növekedésének az ütemét és mennyiségét, valamint a foglalkoztatottak arányának és konkrét számának a növekedését nézték meg, és ennek alapján állították össze a listát. Összességében a tízes listán hét ázsiai város szerepel, két észak-amerikai és egy európai. Mindez világosan mutatja az ázsiai gazdaság előretörését, de sokatmondó az is, hogy egyetlen latin-amerikai vagy afrikai metropolisz sem tudott a listára kerülni.

Kína és Dublin az élen 

2014-16 között a munkavállalók számát tekintve a legnagyobb növekedést a kínai Szecsuán tartományban lévő Csengdu érte el. A városban 860 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Csengdut Peking követi közel 660 ezer fős növekedéssel, míg a harmadik helyet Delhi szerezte meg 621 ezres növekedéssel. A foglalkoztatottak arányát tekintve a legnagyobb bővülést szintén a kínai Fucsou könyvelhette el, két év alatt hatszázalékos volt a bővülés. Második lett Csengdu és Manila.

Az egy főre jutó GDP-növekedés arányát tekintve Dublin végzett az élen. Az ír fővárosban 21,2 százalékos volt a növekedés. Második lett Fucsou 7,8 százalékos növekedéssel, míg a harmadik Tiencsin 7,6 százalékos bővüléssel. Dublin az egy főre jutó GDP mennyiségének a növekedésében is az élen végzett. A városban két év alatt 37 900 dollárral nőtt az egy főre jutó GDP mennyisége. Második lett az amerikai San José 16 200 dollárral, míg a harmadik San Francisco lett 6200 dolláros növekménnyel.

Most pedig a képre kattintva megtekinthetik az elemző intézet által összerakott városok listáját a tízedik helyezettől kezdve.

Most megmutatjuk a világ tíz legsikeresebb városát. A képre kattintva galéria nyílikForrás: Imaginechina/Yang Enuo - Imaginechina/Yang Enuo