Átszakadt egy vízerőmű gátja Laoszban

Attapeu, 2018. július 24. Háztetőn rekedt férfi és kutya a laoszi Attapeu tartományban 2018. július 24-én, miután az előző este átszakadt a Mekong folyón épített Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátja. Körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból, az áradatban mintegy 6600 ember otthona semmisült meg, sokan meghaltak, több százan eltűntek. (MTI/AP/Attapeu Today)
Vágólapra másolva!
Átszakadt egy vízerőmű gátja Laosz délkeleti részén, a víz elsodort több falut, sokan meghaltak, több százan eltűntek – jelentette kedden a helyi média.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint az Attapu tartományban lévő vízerőmű helyi idő szerint hétfőn este szakadt át, és hat falut sodort el.

A helyi média szerint sokan meghaltak, és több száz ember eltűnt az áradásban. A gátszakadás miatt mintegy 6600 ember lett hajléktalan.

Thongloun Sisoulith miniszterelnök elhalasztotta kormányzati üléseit, és elment az érintett területre, hogy felügyelje a mentési és segélyezési munkákat – közölte az állami média.

A földönfutókká vált emberek a szomszédos faluban építettek ideiglenes szállást.

A helyi hatóságok felszólították a kormányzati szerveket és a lakosságot, hogy adjanak sürgősségi segélyt az áldozatoknak. Leginkább ruhára, élelemre, ivóvízre és orvosokra lenne szükségük.

A Mekong folyón nemrég megépített, de még nem termelő Szepian-Sze Nam Noj vízierőművet egy dél-koreai vezetésű, thaiföldi és laoszi társaságokat is magába foglaló cégcsoport építette fel több mint egymilliárd dolláros költséggel.

Háztetőn rekedt férfi és kutya a laoszi Attapeu tartományban 2018. július 24-én. Forrás: MTI/AP/Attapeu Today/-------------------

Az erőművet 2013-ban kezdték építeni, a megtermelt áramot a tervek szerint 90 százalékban Thaiföldnek adták volna el. A kis és szegény indokínai országban számos vízi erőmű van épülőben, és ezek is nagyrészt külföldre fognak termelni.

A környezetvédő szervezetek azonban régóta aggódnak a tervezett vízlépcsőknek a Mekongra, nevezetesen annak élővilágára, a környékbeli lakosságra és a helyi vállalkozásokra gyakorolt várható hatása miatt.