Washington kész valódi megállapodást kötni Iránnal az ország atomprogramjáról – hangoztatta Donald Trump egy Missouriban rendezett koferencián.

Az elnök – alig pár nappal azután, hogy megfenyegette Iránt – ezúttal "valódi megállapodásról" beszélt, bár nem részletezte, mire gondolt. "Majd meglátjuk, mi lesz, mi készen állunk egy valódi megállapodásra, nem olyanra, amilyet az előző kormányzat kötött, az igazi katasztrófa volt" - fogalmazott Trump a Missouri államban lévő Kansas Cityben egy veteránok számára rendezett konferencián. Szerinte Irán magatartása megváltozott azóta, hogy Washington egyoldalúan felmondta a korábbi többhatalmi megállapodást. "Mondhatom, Irán nem ugyanaz az ország többé" - közölte.

Donald TrumpForrás: AFP/Brendan Smialowski

Donald Trump kitért Észak-Koreára is. Megerősítette: hitelt érdemlőek azok a jelentések, miszerint Phenjan egy kulcsfontosságú rakétakísérleti telepén megkezdte a bontási munkálatokat. "Éppen a most érkezett fotók bizonyítják" – jelentette ki és leszögezte, hogy "nagyra becsüli" a phenjani döntést.

Felidézte, hogy Kim Dzsongun a múlt hónapban Szingapúrban tartott csúcstalálkozón ígéretet tett egy kísérleti telep felszámolására. A Szingapúrban tett ígéretéhez híven Észak-Korea „nagyon hamarosan” megkezdi a koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállítását. „A jelek szerint minden nagyon jól alakul" – hangoztatta Trump.

Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter Washingtonban – az ausztrál külügyminiszterrel tartott közös sajtókonferencián – szintén leszögezte, hogy az észak-koreai kísérleti telep felszámolása összhangban van a Szingapúrban tett ígérettel.