Hatvanra emelkedett a görögországi bozóttüzek halálos áldozatainak száma, korábban 24 halottról számoltak be a hatóságok. A főváros környékén szükségállapotot hirdettek.

Már legalább hatvan ember halt meg a görögországi erdőtüzekben - közölte kedden az Athéntól keletre fekvő Rafina kikötőváros polgármestere a Szkai tévének nyilatkozva.

A halálos áldozatok száma folyamatosan nő, már meghaladta a hatvanat- mondta Evangelosz Burnusz polgármester.

Alekszisz Ciprasz örög miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki. A görög vöröskereszt és egy helyi tisztviselő korábban már beszámolt róla, hogy 26 halottat találtak az Attika félszigeten, Athéntól keletre fekvő Rafina tengerparti város környékén találták. A településen 150-en megsebesültek a lángokban. A szomszédos Mati települést teljesen felégette a tűz.

A halászok, a parti őrség és a nyaralók kis csónakokon több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek az emberek - számolt be az ERT görög állami rádió.

Tűzoltó küzd a lángokkal Matiban 2018. július 23-án. (A képre kattintva galéria nyílik!)Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Evangelosz Burnusz, Rafina polgármestere elmondta, hogy a tűz több mint kétszáz épületet és kétszáz autót semmisített meg. Folytatódik az emberek kimenekítése a területről, ahol katasztrofális a kár mértéke - tette hozzá.

Mati és Kokkino Limanaki települések környékén haltak meg emberek leégett épületekben, vagy kerültek a lángok csapdájába, miközben autójukkal menekülni próbáltak. Mások a tengerbe fulladtak, amikor a lángok elől a vízbe ugrottak.

A Reuters hírügynökség korábbi jelentése szerint legalább hét ember égett halálra az Athéntól nagyjából 30 kilométerre fekvő Mati település egyik autópályáján. Egy szemtanú legalább négy megégett holttestet látott az úton: egy embert egy kocsiban, egy másikat egy jármű alatt, két áldozatot pedig egy motorbiciklin ért utol a vég. A görög egészségügyi minisztérium további három halálos áldozatról számolt be. A Reuters jelentése szerint a szerencsétlenül jártak Mati tengerpartjára igyekeztek a gyorsan terjedő tűzvész elől. Médiaértesülések szerint számos ember Mati környékén a tengerparti Rafinába menekült, hogy a tenger mellett leljen menedéket. 

Lángokban több épület is RafinábanForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Elvesztek a tengeren

A görög parti őrség közlése szerint Rafina tengerparti városban is vannak halálos áldozatok, és legalább tíz, a lángok elől a tengerre kihajózott külföldi turistának nyoma veszett. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a tüzek elérték a város központját, ami több száz embert kényszerített menekülésre a tengerpart irányába.

Még több áldozat lehet

A görög tűzoltóság figyelmeztetett: félő, hogy ahogy folynak a mentési és a tűzoltási munkálatok, a halálos áldozatok száma tovább fog nőni. Az egészségügyi minisztérium előzetes információi szerint a görög főváros körüli tűzvészben 56 ember sérült meg, közülük 11-en súlyosan. Canakopulosz a sérültek számát 69-re tette, a görög tűzoltóság 90-re.

A hőség és a szárazság tovább fokozza a tüzeketForrás: AFP/Valerie Gache

A hadsereget is bevetették

A BBC brit műsorszóró beszámolója szerint több száz tűzoltó igyekszik megfékezni a lángokat, amelyek kiterjedését egyelőre nehéz megállapítani. A munkálatokban a görög hadsereg is részt vesz.
Athén sürgős nemzetközi segítséget kért az Európai Uniótól a futótüzek megfékezéséhez, elsősorban légi és szárazföldi eszközökre van szüksége. Egyelőre Ciprus ajánlotta fel segítségét, tűzoltókocsikat és személyzetet ígért Görögországnak.

Hagyják el otthonaikat

A hatóságok felszólították a tüzek által érintett és veszélyeztetett, Athéntól nyugatra fekvő, tengerparti Kineta térség lakosságát, hogy hagyják el otthonaikat. A Kinetából felszálló füst a negyven kilométerre fekvő fővárosig is eljutott. Az Athént és a tőle nyugatra fekvő Korinthoszt összekötő sztrádát lezárták, a vonatjáratokat törölték. Hétfő délután a térségben a lángok fenyőfák százait perzselték fel, az így keletkezett füst az athéni Akropoliszig gomolygott. Egyelőre nem világos, mi okozta az Athén körüli tüzeket, ugyanakkor az utóbbi napokban 40 fok fölé emelkedett a hőség az ország középső részén, ami súlyos szárazsággal és erős szélmozgással párosult.

Görögország más területein is voltak erdőtüzek

A tűzoltóság közlése szerint az erdőtüzek tovább pusztítanak Attika három, főváros környéki körzetében, az Athéntól 50 kilométerre nyugatra fekvő Kinetta, Attika keleti részén és Kalamosz településnél.

Görögország más területein is voltak erdőtüzek hétfőn, Korinthosz település körzetében a Peloponnészosz-félszigeten, Krétán Hanía város közelében, de ezeken a területen a lángok lakott településeket nem veszélyeztetnek.

Több ország is felajánlotta segítségét

Időközben országok egész sora ajánlotta fel segítségét. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden táviratot küldött Prokopisz Pavlopulosz görög államfőnek és Alekszisz Ciprasz kormányfőnek részvétét nyilvánítva az erdőtüzek okozta halálesetek miatt és egyben felajánlotta, hogy Oroszország minden szükséges segítséget megad Görögországnak a természeti katasztrófa következményeinek elhárításához.

A horvát védelmi minisztérium közölte, hogy kész küldeni két tűzoltórepülőt.

Törökország ugyancsak felajánlotta, hogy tűzoltórepülőkkel és helikopterekkel segíti az oltást, és kérés esetén háromnegyed órán belül a helyszínre érkezhet légi egysége.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnöke együttérzését fejezte ki és szintén két tűzoltórepülőt ajánlott fel.

Az izraeli külügyminisztérium szintén tudatta, hogy kész bekapcsolódni az oltásba, és emellett orvosi segítséget is felajánlott az erdőtüzek sérültjeinek kezelésében.