Kihallgatják a vakcinahamisítással vádolt kínai cég vezetőit

2018.07.24. 14:53

A kínai rendőrség előállította az adathamisítással és a veszettség elleni oltóanyagok gyártásszabványaitól való eltéréssel vádolt Csangcsun Csangseng biotechnológiai cég elnökét és öt másik vezetőjét.

Kao Csün-fang elnök asszonyt, valamint a vállalat három felső- és két középvezetőjét kihallgatásra vitték be a rendőrségre - számolt be a cég kedden.

A cég székhelyén, az északkeleti Csilin tartományban működő korrupcióellenes felügyelet közölte, hogy korrupciós ügyekben folytat vizsgálatot a Csangcsun Csangsengnél, mely az ország második legnagyobb gyártója a veszettség elleni vakcinák terén.A kínai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság július 15-én jelentette be a cégnél lefolytatott nyomozás eredményét, ami alapján a vállalatot adathamisítással és a veszettség elleni oltóanyagok gyártásszabványaitól való eltéréssel vádolta meg.
Néhány nappal később a cégre egy tavaly novemberben lefolytatott nyomozás kapcsán büntetést róttak ki a torokgyík (diftéria), a szamárköhögés és a tetanusz elleni oltóanyagok jellemzőinek meghamisítása miatt.

Az ügy következtében országos társadalmi vita alakult ki az oltóanyagokról és általában a hamisított termékekről. A hatóság vasárnap bejelentette, hogy a társadalmi felháborodás miatt visszavonta a cég gyártási engedélyét, és a kereskedelemből kivonták a gyár vakcináit. Arról nem tettek jelentést, hogy az oltóanyag bármilyen kárt okozott volna azokban, akiknek a korábbiakban beadták. A cég hétfőn nyilvános levélben kért bocsánatot.

(a fotó illusztráció)Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A vállalat részvényeinek értéke kevesebb mint a felére csökkent a botrány kirobbanása óta.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök vasárnap felszólította a kormányt, hogy alaposan vizsgálja ki a teljes oltóanyag-gyártási- és kereskedelmi láncot.

Hszi Csin-ping elnök hétfőn további vizsgálatokat rendelt el a Csangcsun Csangsenggel szemben, és lesújtónak nevezte a hamis oltóanyagokkal kapcsolatos jelentést.A botrány kapcsán találgatások indultak meg arról, hogy hasonlóan a korábbi hamisítási botrányokhoz, a kínai szülők esetleg a szárazföldi területeken kívülre vihetik majd gyermekeiket a szükséges oltásokért, ami komoly hiányt okozhat a többi között a kínai fennhatóság alá tartozó Hongkongban és Makaón - mutat rá jelentésében a Reuters.

A vakcinahamisítási botrány előtt számos hasonló minőségellenőrzési probléma történt már Kínában.