Olyan meleg van Japánban, hogy a hőség árnyékban is meghaladja a 35 fokot.

A tokiói tűzoltóság szerint csak hétfőn 371 embert vittek kórházba a fővárosban és környékén a hőség miatt. Az áldozatok többsége idős ember volt, de a gyerekeket sem kímélte a szélsőséges időjárás. Egy hatéves fiú hőgutát kapott, miután beült a klíma nélküli osztályterembe.

„Azonnali lépéseket kell tennünk a gyermekek védelme érdekében” – mondta Szuga Josihide japán kormányszóvivő kedd reggeli sajtótájékoztatóján. A kabinet azt tervezi, hogy jövő nyártól állami támogatást nyújt a klímaberendezést vásárló oktatási intézményeknek. 2017. április 1-jei adatok szerint az állami iskolák osztálytermeinek kevesebb mint fele volt felszerelve ilyen eszközökkel.

Forrás: AFP/Martin Bureau

A kormányszóvivő elmondta: a hőség miatt fontolgatják a nyári szünet meghosszabbítását.Több térségben példátlan a forróság – hívta fel a figyelmet hétfő esti sajtótájékoztatóján Takekava Motoaki, a japán meteorológiai szolgálat egyik munkatársa.

Természeti katasztrófáról beszélhetünk– tette hozzá.

A napokban Japán-szerte melegrekordok dőltek: a fővárostól északra található Kumagajában hétfőn 41,1 Celsius-fokot mértek, ami országos rekord. Tokióban is 40 Celsius-fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, amire korábban eddig nem volt példa.

A japán meteorológiai szolgálat szerint augusztus elejéig folytatódhat a rendkívüli hőség, és mindössze rövidebb időre köszönthet be enyhülés. A katasztrófavédelem felszólította a lakosokat, hogy használják a klímát, igyanak sok vizet, és rendszeresen tartsanak szünetet munka közben.