Egymillió eurót kap Bosznia a migránsok elhelyezésére

2018.07.25. 13:41

Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) vissza nem térítendő támogatásként adja Bosznia-Hercegovinának az összeget - közölte a helyi sajtó szerdán.

Az erről szóló dokumentumot Szarajevóban írta alá a CEB részéről Rosa María Sánchez-Yebra Alonso alelnök és Peter Van der Auweraert, a Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) boszniai koordinátora.
Az összeget egy Szarajevótól nem messze fekvő volt kaszárnya felújítására költik, amely befogadó központként működik majd a jövőben. Erről a bosznia-hercegovinai központi kormány korábban döntött.

Samir Rizvo, a biztonsági minisztérium államtitkára szerint nem okozott problémát megállapodni a helyi önkormányzattal a migránsok elhelyezését illetően. Megjegyezte azonban, hogy a Horvátországgal határos Una-Szanai kantonban az összes járás visszautasította egy ideiglenes menekültközpont létrehozását.

Forrás: AFP/Elvis Barukcic

A rendőrség adatai szerint Bosznia-Hercegovinába az év eleje óta több mint 9 ezer migráns érkezett, jelenleg pedig négy és fél ezren lehetnek az országban. Többségében épp az Una-Szanai kantonban vannak, Bihac környékén, különböző parkokban és romos épületekben. Az illegális bevándorlók Nyugat-Európába akarnak eljutni, de a szigorított horvát határvédelem miatt nem tudnak tovább menni, így nem kizárt, hogy az őszt is megvárhatják Boszniában. Az államnak pedig nincs arra pénze, hogy fedett helyet és ellátást biztosítson a migránsok szánmára - írták boszniai lapok. Ide tartozik, hogy Csehország kedden jelentette be, hogy 25 millió korona (300 millió forint) értékű támogatást nyújt Bosznia-Hercegovinának az illegális migráció megfékezésére.

A legfelsőbb bosznia-hercegovinai vezetés kedden Szarajevóban ülésezett, ahol megoldásokat keresni a migrációs problémára, de egyelőre nem jártak sikerrel.

Mladen Ivanic, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja az ülést követően újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi migrációs hullám komolyan veszélyeztetheti az ország stabilitását.

Megítélése szerint le kell zárni a szerbiai és montenegrói határokat, ahonnan a migránsok érkeznek.
"A határok ellenőrzése az egyetlen megoldás a problémára" - húzta alá Ivanic. Hozzátette: augusztus 1-jén összeül az államelnökség, és megpróbál döntés hozni azokról az intézkedésekről, amelyeket mielőbb meg kell tenni. Úgy vélte: azért került az ország ilyen helyzetbe, mert mások szigorúbban védik a határaikat, és ezt már Bosznia-Hercegovinának is rég meg kellett volna tennie.