Újabb megállapodást írt alá a hatalommegosztásról a dél-szudáni kormány és az ellenzék

Vágólapra másolva!
Újabb megállapodást írt alá a hatalommegosztásról szerdán a dél-szudáni kormány az ellenzéki vezetőkkel, köztük a Salva Kiir államfő volt helyettesét, Riek Machart támogató lázadókkal a felek között közvetítő Szudán fővárosában. Ez a második ilyen megállapodás, amelyet júliusban aláírtak, miután a dél-szudáni lázadók július közepén felrúgták az előző egyezményt.
Vágólapra másolva!

A szemben álló felek képviselői Ahmed al-Dierdiry szudáni külügyminiszter jelenlétében írták alá az újabb megállapodást. Két dél-szudáni ellenzéki csoportosulás, a Volt Politikai Foglyok és az Együtt azonban távol maradt tiltakozása jeléül. Dierdiry jelezte: folytatják a tárgyalásokat e csoportokkal, hogy rábírják őket a mihamarabbi csatlakozásra.

A szerdán aláírt egyezmény értelmében

Kiir megtartja tisztségét a 36 hónapig tartó átmeneti időszak alatt, az első alelnök pedig Machar lesz.

A megállapodás ezenkívül rendelkezik egy 550 fős parlament megalakításáról, ebben 332 képviselőt a jelenlegi kormány, 128-at Machar csoportja, 50-et az ellenzéki pártszövetség, 30-at egyéb politikai csoportosulások és 10-et a Volt Politikai Foglyok fognak adni a tervek szerint.

A felek megállapodtak ezenfelül egy bizottság létrehozásában, amelynek három hónapja van, hogy kidolgozza a regionális hatalommegosztásra vonatkozó tervet, ha ez nem sikerül, a kérdést népszavazásra bocsátják.

A dél-szudáni fegyveres ellenzék júliusban, néhány nappal az előző megállapodás létrejötte után fel is rúgta azt, mondván:

elutasítják azt, hogy vezetőjük, Machar a jövőben ismét alelnöki tisztséget töltsön be régi riválisa, Kiir államfő oldalán,

bár ez központi eleme volt az ugandai fővárosban, Kampalában megkötött előző egyezségnek.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Kiir és akkori helyettese, Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, és harcok törtek ki a fővárosban, Jubában.
A nemzetközi sajtóban olvasható adatok szerint a harcokban legkevesebb

10 ezer ember halt meg, és mintegy négymillió ember kényszerült elmenekülni otthonából.