Kambodzsába ért csütörtökön a laoszi vízerőmű átszakadt gátjánál keletkezett ár, amely miatt ezreket kell kimenekíteni, miközben a katasztrófa helyszínén a kutatómentők több mint 130 eltűnt embert keresnek.

A Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátja hétfő este szakadt át. Körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból, az áradatban mintegy 6600 ember otthona semmisült meg.

A legfrissebb adatok szerint eddig 27-en meghaltak.

A víz csütörtökön érte el Kambodzsát, ahol 17 falut és emberek ezreit veszélyezteti – számolt be Men Kong, Sztung Sztreng tartomány szóvivője.

Elmondása szerint 5600 embert evakuáltak az elárasztott házakból. Senki sem halt meg, és senki sem tűnt el.

Az ABC Laos News felvételén csónakkal közlekednek helybeliek a Mekong folyó által elárasztott települések egyikén, a laoszi Attapeu tartományban 2018. július 25-én, a Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátjának átszakadása után két nappalForrás: MTI/EPA/ABC LAOS NEWS

A kambodzsai hatóságok, amelyek vasárnap választásokat szerveznek, arra számítanak, hogy a víz szintje tovább emelkedik, és újabb kimenekítésekre lesz szükség.

Három nappal a katasztrófát követően Laoszban, ahol heves monszunesők pusztítanak, a Kínából, Vietnamból és Thaiföldről érkezett kutatómentőkkel karöltve a helyi erők segélyeket és létszükségleti cikkeket osztanak.

A térségbeli utakat az ár erősen megrongálta, illetve elmosta. Laoszban ugyanakkor már kezd apadni az ár, és a helybeliek igyekeznek menteni megmaradt értékeiket, megtisztítani az utakat a haszonállatok tetemeitől.

Attapeu tartomány, 2018. július 26.Forrás: MTI/EPA/ABC LAOS NEWS

Arra a területre azonban, amelyet a legsúlyosabban érintett a katasztrófa, a sajtót nem engedik be a laoszi hatóságok, amelyek az információkat is igen szigorúan ellenőrzik.