Kivégezték a hírhedt japán szekta tagjait

2018.07.26. 04:19

Kivégezték az Aum Sinrikjo nevű, világvége-hívő szekta további hat tagját Japánban, ezzel a csoport mind a 13 halálra ítélt tagján végrehajtották a büntetést - jelentette a japán sajtó kormányzati forrásokra hivatkozva.

A szekta a 90-es években két szarintámadást is végrehajtott a szigetországban, merényleteikben 21 ember halt meg, és ezrek szenvedtek vegyi támadás okozta sérüléseket.

Sajtójelentések szerint csütörtökön a 2004-ben halálra ítélt 13 szektatag közül életben maradt 6-ból végeztek ki legalább kettőt. A japán hatóságok egyelőre nem tudatták, hogy pontosan hány szektatag került bitófára, de Kamikava Joko igazságügyi miniszter várhatóan választ ad e kérdésre a nap folyamán tartandó sajtótájékoztatóján.

Az NHK japán televíziós csatorna közölte, hogy értesülései szerint két szektatagot akasztottak fel, de név szerint nem azonosította őket.

Az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) vezetőjét, Aszahara Sokót és a szekta további hat tagját július elején végezték ki, így már csak hatan maradtak halálsoron, név szerint Hasimoto Szatoru, Tojoda Toru, Hirosze Kenicsi, Hajasi Jaszuo, Jokojama Maszato és Okazaki Kazuaki. Őket két szarintámadásért és háromrendbeli gyilkosságért ítélték halálra.

Aszahara, valódi nevén Macumoto Csizuo 1987-ben alapította a buddhizmust és a hinduizmust apokaliptikus víziókkal vegyítő szektát. A csoport tagjainak száma rohamos gyorsasággal növekedett, az 1990-es japán parlamenti választásokon 25 hívője indult. Egyikük sem jutott be a képviselőházba, ami feldühítette a szektavezért, aki a kormányt okolta ezért. A japán hírszerzés szerint a szekta ekkor kezdett el vegyi fegyvereket felhalmozni.

A világvége-hívők első szarintámadásukat 1994-ben hajtották végre Macumoto városban, ahol földvitába keveredtek a helyi hatóságokkal. Nyolc ember halt meg és mintegy 140-en sérültek meg.
Az Aum Sinrikjo 1995-ben vált világszerte hírhedtté, amikor második merényletét elkövette. A szekta szarin ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát, aminek következtében 13 ember meghalt és több mint hatezren különböző mértékű egészségkárosodást szenvedtek.

A szekta más támadásokat is végrehajtott, összesen 29 ember halálát okozták. Aszaharának népszerűsége csúcsán több mint tízezer követője volt Japánban, és további több tízezer külföldön, köztük Németországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban. Japánban a Fudzsi-hegy lábánál éltek egy kommunában, ahol a szektavezér tanításainak tanulmányozása mellett bizarr rituálékat tartottak, és fegyvereket halmoztak fel.

A csoportosulásnak Japánban legalább két legálisan működő utódszervezete is maradt, Alef és Hikari-no Va elnevezéssel. Előbbi, amely puszta névváltoztatás útján jött létre 2000-ben, bocsánatot kért a terrorakciókért, és kártérítést fizetett a metrótámadás áldozatainak. Egy amerikai terrorkutató intézet szerint azonban az Alef tagjai a szekta létrejöttének évében titkos számítógépes hálózatokba törtek be, hogy információkat gyűjtsenek oroszországi, ukrajnai, kínai, dél-koreai, tajvani és japán nukleáris létesítményekről.

A két utódszervezetnek a mai napig számos követője akad a világon, Japánban 1650-re, Oroszországban 460-ra tehető a számuk. Mindemellett 910 millió jenes (több mint kétmilliárd forintos) vagyonnal rendelkeznek. Az utódszekták működését a japán hatóságok folyamatosan ellenőrzik.