Őrizetbe vették pénteken Örményországban Robert Kocsarján volt államfőt hatalommal történő visszaélés miatt - adta hírül Kocsarján ügyvédje.

Kocsarján ügyében a különleges nyomozó szolgálat vizsgálódott, mely csütörtökre arra jutott, hogy kezdeményezte a bíróságnál a volt államfő őrizetbe vételét. A bíróság pénteken helyt adott az indítványnak és elrendelte, hogy még aznap börtönbe kerüljön Kocsarján, ami meg is történt. Robert Kocsarján politikai indíttatásúaknak és mondvacsináltaknak minősítette az ellene felhozott vádat, de már korábban közölte, hogy kész börtönbe vonulni.

A nyomozók állítása szerint Kocsarján - aki 1998 és 2008 között volt Örményország elnöke - 2008-ban megpróbálta megdönteni az alkotmányos rendet a februári elnökválasztást követően, amelyet Kocsarján szövetségese, Szerzs Szargszján nyerte meg. Az ellenzéki jelölt, Levon Ter-Petroszján hívei vitatták az eredményt, több tízezren tüntettek hetekig Jerevánban, és a rendőrökkel vívott utcai összecsapásokban március elején tíz ember - nyolc civil és két rendőr - meghalt. A zavargások nyomán Robert Kocsarján - akkor még hivatalban lévő államfő - szükségállapotot vezetett be három hétre, az örmény parlament pedig megszigorította a gyülekezési jog feltételeit. Kocsarján annak idején a szükségállapot bevezetését azzal indokolta, hogy tüntetők "tüzet nyitottak fegyvertelen rendőrökre".