A magyar kormány folytatja a közel-keleti keresztény közösségeket támogató politikáját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Washingtonból telefonon.

A tárcavezető elmondta: az amerikai külügyminisztérium konferenciát szervezett a vallási közösségek védelme és a vallásszabadság világszintű biztosítása érdekében, és Mike Pence amerikai alelnök beszéde értelmében ezt a tanácskozást minden évben megrendezik, ugyanis a Trump-kormányzat egyik prioritása a vallásszabadság biztosítása világszerte. Nyolcvan ország képviseltette magát a konferencián, amelyen húsz miniszter vett részt - tette hozzá.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) kezet fog Mark Greennel, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) főigazgatójával Washingtonban 2018. július 26-án.Forrás: MTI/Kkm

Elfogadhatatlan a keresztényellenesség

A miniszter hangsúlyozta: mivel Magyarország keresztény ország, amely ráadásul büszke a kereszténységére, a keresztény közösségek megvédésének fontosságáról beszélt az eseményen.

Elfogadhatatlan az a nemzetközi nyilvánosságban fel-felsejlő kontextus, amely értelmében a keresztényellenesség a diszkrimináció utolsó elfogadható formája lenne, mi ezt a lehető leghatározottabban visszautasítjuk

- fogalmazott. Szijjártó Péter kiemelte: kiállunk amellett, hogy a keresztényeknek ugyanúgy jár a vallásszabadság és a biztonságos élethez való jog, mint bármely más vallási közösségnek a világon.

Példátlan üldöztetések

Úgy vélte, ugyanakkor látni kell, hogy a terrorszervezetek - elsősorban az Iszlám Állam terrorszervezet - miatt a Közel-Keleten a keresztény közösségek példátlan üldöztetésnek és szenvedésnek vannak kitéve. Több százezer keresztény családot kényszerítettek az elmúlt években arra, hogy elhagyják az otthonukat, ahol minden más vallási közösség előtt megjelentek és több évszázada békében és nyugalomban éltek - mutatott rá.

Fel kell számolni

A külügyminiszter kijelentette: éppen ezért fontos az Iszlám Államot teljes egészében felszámolni, de

nem nyugodhatunk addig, amíg nem biztosítja a nemzetközi közösség azt, hogy a Közel-Keletről elüldözött keresztények visszatérhetnek az otthonukba, hogy a keresztény közösségek üldöztetése megszűnik a Közel-Keleten, és hogy minden más közösséggel egyenlő jogokat élveznek a térségben.

Megjegyezte: a magyar kormány folytatja a közel-keleti keresztény közösségeket támogató politikáját. Az elmúlt két évben 4,5 milliárd forintot fordítottak a közel-keleti keresztény közösségek támogatására, hogy ne kelljen elhagyniuk az otthonukat - közölte.

Újjáépítés

A tárcavezető elmondta: ennek jegyében egy nemzetközileg is elismert projekt keretében az iraki Telszkuf településen 991 korábban elüldözött keresztény család lerombolt házát építették újjá. Ezzel próbálják ellensúlyozni azt a felháborító folyamatot, hogy az elmúlt 15 esztendőben egyötödére csökkent a keresztény közösség létszáma Irakban - magyarázta. Arra is kitért, hogy

31 keresztény templom felújításában vesz részt Magyarország Libanonban, keresztény közösségek iskoláit, kórházait és templomait támogatják a Közel-Keleten,

Lengyelországgal közösen pedig árvaházat újítanak fel.