Döbbenetes bűnözési hullám Amszterdamban, a migránsok központjában

2018.07.29. 12:21

Amszterdam központi része gyakorlatilag városi dzsungellé változik a sötétedés után, jelentősen megnő a bűnözés, miközben a hatóságok tehetetlenek  – minderről Arre Zuurmond, a városi ombudsman beszélt egy holland lapnak. Mint ismert, Amszterdam Hollandia egyik legnagyobb migránsközpontja.

Amint Amszterdam belvárosában leszáll az éj, gyakorlatilag a bűnözés veszi át az uralmat. Folyamatos a kábítószer-kereskedelem, a rablások száma a többszörösére nő – mondta Arre Zuurmond amszterdami ombudsman a Trouw című holland lapnak. A szakember szerint a rendőrség nem ura a helyzetnek, gyakorlatilag „egy súlyos testi sértést szenved el a város ezen része”.

A holland média szerint az egyik legfőbb probléma, hogy 160 ezer olyan jogerősen elítélt bűnöző van, aki éppen nincs börtönben, és nagy részük Amszterdamban. 

Afrikai migránsok Hollandiában, a kép illusztrációForrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Az ombudsman, hogy bizonyítsa az állítását, három kamerát szereltetett fel a belváros nyugati részére. A felvételek elemzése során egy éjszaka alatt 900 bűncselekmény történt csak a téren, legnagyobb részt éjjel kettő és hajnali négy óra között. Az ombudsman szerint a kialakult helyzet egyértelmű felelőse a kormány, mivel nem gondoskodott elég rendőrről.

Elegük van a garázdálkodókból

Az ombudsman szavait alátámasztja az is, hogy még májusban az amszterdami vezetés súlyos helyszíni bírságot vezetett be a garázdálkodókra. A csatornába vizelés például mostantól száznegyven euróval könnyíti majd meg a vétkes pénztárcáját, a nyilvános ittas viselkedés pedig kilencvenöt euróba kerül majd. A rend megzavarása nyilvános helyen, illetve a szemetelés – amennyiben rajtakapják az illetőt, még egy cigarettacsikk esetén is – szintén száznegyven eurós bírságot von maga után. 

Még áprilisban arról írtunk, hogy migránsok lövöldöztek két amszterdami kávéházban. A két férfi súlyosan megsérült. A kávézót bezárták, és a környéket is lezárták a rendőrök, mert úgy ítélték meg, hogy az utcában lakók is veszélyben lehetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK