Tovább emelkedett a görög tüzek halálos áldozatainak száma

2018.07.29. 21:54

Kilencvenegyre nőtt a görög főváros, Athén környékén tomboló tűzvész halálos áldozatainak a száma az dél-európai ország hatóságai szerint, további huszonöt embert eltűntként tartanak nyilván.

Korábban nyolcvanhatra tették a tűzben meghalt emberek számát.
Athén környékén hétfőn lobbant lángra az erdő, a hatóságok szerint gyújtogatás okozta tüzek a száraz és szeles időjárás miatt rohamos gyorsasággal terjedtek, leginkább a fővárostól keletre fekvő Mati tengerparti üdülővárosban pusztítottak, itt halt meg a legtöbb ember is.
A halálos áldozatok jelentős része a lángok martalékává vált, sokuk a felismerhetetlenségig összeégett, őket az igazságügyi orvosszakértők a hozzátartozóktól kapott DNS-minták alapján próbálják azonosítani. 

Forrás: AFP/SOOC/Menelaos Myrillas

Egyelőre 59 holttestet sikerült azonosítani.Voltak olyanok is, akik vízbe fulladtak, mert a Matiban pusztító tűz elől a tengerbe menekültek. Vasárnap is tucatnyi önkéntes búvár kereste a feltételezések szerint tengerbe veszett áldozatokat.

Mati, 2018. július 29. Az erdőtűz elől menekülő emberek Athén északkeleti elővárosának, Matinak a tengerpartjánForrás: MTI/AP/Elia Kallia/Elia Kallia

A tudósítások szerint az erődtüzek sújtotta területeken több ezer házban okoztak károkat, több mint 1500 lakhatatlanná vált.
Vasárnap gyászmisét tartottak az áldozatok emlékére a Matiban. A szertartást bemutató Kirillosz püspök, a görög ortodox egyház helyi magas rangú képviselője a misén megállapította, hogy jóval kevesebb hívő volt jelen, hiszen sokan elvesztek a tűzben.

Erdőtüzek áldozatainak emlékére bemutatott ortodox liturgián vesznek részt hívők Athén északkeleti elővárosának, Matinak a templomában 2018. július 29-énForrás: MTI/AP/Jórgosz Karahalisz

"Milyen vigaszt nyújthatsz annak, aki elvesztette apját, anyját, azoknak a nagyszülőknek, kiknek unokái karjaikban hunytak el? Milyen szavakkal lehet vigaszt nyújtani az anyának, aki elvesztette gyermekét - tette fel e nehezen megválaszolható kérdéseket a püspök.

A történtek nyomán éles bírálatok érték a görög kormányt, a tűzveszélyes évszakra való elégtelen felkészüléssel és a lángok terjedését elősegítő illegális házépítés gyakorlatával vádolták Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt és kabinetjét.

Mati, 2018. július 26.Forrás: MTI/AP/Antonisz Nikolopulosz


Ciprasz pénteken jelentette be: vállalja a politikai felelősséget, és felszólította a kabinet tagjait, hogy tegyenek hozzá hasonlóan.Ciprasz szerint is az erdőtüzek egyik legfőbb oka az illegális házépítés gyakorlata, amit - mint fogalmazott - az előző kormányok évtizedekig eltűrtek. Fogadkozott, hogy a kormány nemzeti tervet dolgoz ki e gyakorlat ellen, és fejleszti polgári védelmi szolgálatát annak érdekében, hogy "biztosítsa (...), hogy ne legyen több ilyen tragédia".

Rengeteg embert kellett evakuálni a lángokban álló területről és környékérőlForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Ahhoz képest, hogy egy hete még forró és száraz volt az időjárás Athén környékén, vasárnap sem enyhült az áradásokat okozó, pénteken kezdődött heves esőzés.

Vízben elmerült autók egy hordalékkal elárasztott utcán Athén északi részén 2018. július 26-ánForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/-------------------

Beszámolók szerint a görög fővárosban egyes helyeken derékig, máshol vállig ér a víz, a mentőszolgálatokat több mint 190 alkalommal riasztották eláradt otthonokhoz vagy gépjárműjükben rekedt emberekhez.