Emberi maradványok, szemüveg, sílécdarabok - ezekre bukkantak 2005-ben a Matterhornon, a svájci-olasz határ közelében, de a hatóságok minden igyekezete ellenére nem sikerült azonosítani a szerencsétlenül járt síelőt. Az olasz rendőrök aztán úgy döntöttek, a Facebookon megosztanak pár fotót a sílécekről és a szemüvegről, hátha valaki felismeri. 

64 éves rejtély oldódott meg Olaszországban, miután a helyi rendőrség a Facebookon kért segítséget - írta az esetről a The Guardian.

A francia Emma Nassem a rádióban hallotta az olasz rendőrség felhívását, és az ötlött fel benne, hogy a megtalált síelő nem más, mint az ő nagybátyja,

aki 1954-ben tűnt el az olasz-svájci határ közelében.

A rendőrség által megosztott fotók közül a szemüveg volt az, ami az azonosításban sikerre vezetett, azt ugyanis felismerte az elhunyt síelő testvére, a 94 éves Roger Le Masne.

Mint kiderült, a síelőt Henri Le Masne-nak hívták, Párizsban, a pénzügyminisztériumban dolgozott. A baleset idején - ahogy testvére mesélte - Henri Le Masne egy közeli szállodában bérelt szobát, két hétre, ott egyébként több személyes tárgyat és készpénzt is találtak. 

Az azonosítás utolsó részeként DNS-mintát is vettek, ezzel bizonyságot nyert a megtalált síelő kiléte.