Még könyörtelenebb fellépést ígért a drogháborúban a Fülöp-szigeteki rendőrfőkapitány

2018.07.30. 16:37

Az eddigieknél is "könyörtelenebb" fellépést ígért hétfőn a Fülöp-szigeteki országos rendőrfőkapitány a szigetországban folytatott drogháborúban, amely Rodrigo Duterte elnök két évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta már legalább 4200 ember halt meg.

Oscar Albayalde rendőrfőkapitány fogadkozott, hogy a hatóságok fokozzák a nyomozást az ellen az 1656 gyanúsított ellen, akiket kábítószerrel kapcsolatos visszaélés miatt köröznek. A rendőrfőnök elmondása szerint ezek az emberek még nem adták fel magukat a hatóságoknak, és ebből következően nem vetették magukat rehabilitáció alá.
Albayalde hozzátette: e több mint 1600 személy között 893 "értékes célszemély" van.A körözési listán szereplőkről úgy nyilatkozott: ők "a halál kufárai", akik "a pestissel, melyet terjesztenek, szándékosan megsértik a filippínók többségének arra vonatkozó jogait, hogy illegális drogok veszélyétől mentes társadalomban élhessenek.A rendőrfőkapitány tudatta azt is, hogy a rendőrség fokozza annak a 1,3 millió feltételezett drogdílernek és kábítószer-használónak a megfigyelését, akik feladták magukat a hatóságoknak, miután 2016-ban megkezdődött a drogellenes kampány. "Ennek célja megbizonyosodni arról, hogy ténylegesen megváltoztak" - mondta.

Jogvédő szervezetek szerint a kampányt hatósági visszaélések, önkényeskedés és túlkapások árnyékolták be, nem beszélve az önkényes igazságosztókról, akik ugyancsak számos feltételezett drogost gyilkoltak meg, értesülések szerint büntetlenül.

Míg a szigetország hivatalos összesítése szerint legalább 4200 ember halt meg a drogháborúban, a New York-i Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint ez a szám meghaladja a 12 ezret.A rendőrfőkapitány viszont fogadkozott, hogy az újjélesztett drogellenes kampányt a "sebészi pontosság és a dermesztő félelem" fogja jellemezni.