Terrortámadás lehetett a tádzsikisztáni kerékpáros gázolás

Vágólapra másolva!
Halálra gázolta egy személygépkocsi egy héttagú kerékpáros turistacsoport négy külföldi tagját vasárnap Tádzsikisztán déli részén. A cserbenhagyó sofőr elfogására országos hajszát indítottak, amelynek során a rendfenntartó erők agyonlőttek két embert - közölték a közép-ázsiai ország hatóságai. Elképzelhető, hogy terrortámadásról van szó.
Vágólapra másolva!

A tádzsik belügyminisztérium előbb egy közleményben azt írta, hogy a baleset vasárnap délután történt Dangara térségében, a fővárostól, Dusanbétól mintegy 150 kilométerre délre, és az autó sofőrje a gázolás után elmenekült a helyszínről.

- pontosított később Ramazon Rahimzoda belügyminiszter.

A turistacsoport további két - egy svájci és egy holland - tagja könnyebb sérüléseket szenvedett. A hetedik turista, egy francia állampolgár sértetlenül vészelte át az incidenst, őt a rendőrség jelenleg kihallgatja.

Az Egyesült Államok dusanbei nagykövetsége megerősítette, hogy a halálra gázolt biciklisek közül ketten amerikaiak voltak.

A belügyminiszter hétfőn már nem zárta ki a fegyveres támadás lehetőségét sem.

Azt mondta, hogy vizsgálják a baleset lehetőségét, de emellett a rablótámadásét, a fosztogatásét és a gyilkosságét is.

Nem zárható ki a terrortámadás lehetősége sem.

Minden nyomot tanulmányoznak.

Hozzátette, hogy az elkövetőknél kések és lőfegyverek voltak, és

az egyik turistát egy késsel megsebesítették.

A TASZSZ jelentése szerint Emomalii Rahmon tádzsik elnök utasítására a tettes elfogása érdekében mozgósították a volt szovjet tagköztársaság minden fegyveres testületét. A belügyminisztérium még az este bejelentette, hogy a rendfenntartó erők őrizetbe vettek egy személyt, két másik, az elfogásakor ellenállást tanúsító embert pedig agyonlőttek.

További három gyanúsított még szökésben van.

A közlemény nem tért ki arra, hogy a gyanúsítottak kapcsolatban állhattak-e valamilyen szélsőséges szervezettel.

A többségében muzulmán lakosságú kicsiny közép-ázsiai országot, amely a legszegényebb az egykori szovjet tagköztársaságok közül, vaskézzel irányítja az 1992 óta megszakítás nélkül hatalmon lévő Emomalii Rahmon elnök.