A legfrissebb jelentések szerint a brit hadsereg mentette meg a líbiai harcmezőkről és szállította Nagy-Britanniába a későbbi manchesteri terrortámadás elkövetőit, Salman Abedit és testvérét. A két férfit először Máltára vitték, majd onnan kerültek át a szigetországba.

A tavaly májusi manchesteri terrortámadás elkövetője, Salman Abedi Líbiából származott, szülei korábban onnan költöztek át Nagy-Britanniába, ám Ramadan és Samia (a két szülő) nem sokkal később visszaköltözött az afrikai országba.

Salman AbediForrás: Origo

A testvérpár azonban Nagy-Britanniában maradt, de rendszeresen hazajártak – írja a 888.hu.

Abediék a félmilliós iparvárosban, Manchesterben éltek. A terrortámadást végrehajtó Salman felvételt nyert a Manchester College nevű főiskolára, ahol egy évre felfüggesztette tanulmányait.

Ekkor döntött úgy a későbbi terrorista, hogy visszautazik Líbiába. Az egyetemről végül 2013-ban rúgták ki, amiért összevert egy lányt, aki véleménye szerint túl rövid szoknyát hordott.

A brit hadsereg 2014-ben jelentette be, hogy a főváros, Tripoli közelében folyó kemény harcok miatt kimenekíti onnan a brit állampolgárokat.

Az ekkor 19 éves iszlamistát és testvérét a HMS Enterprise nevű brit hadihajó vette fel a fedélzetére, és Málta szigetére szállította őket, ahonnan 2014 augusztusában kerültek vissza Manchesterbe.

Az Iszlám Állammal szimpatizáló Salman Abedit hosszú ideig figyelte a brit titkosszolgálat, az MI5, azonban egy hónappal a kimentése előtt lezárták az aktáját.

A Daily Mail forrásai alapján Abedi nem ez idő tájt radikalizálódott, hanem később, a Manchesterbe való visszautazása után.

Úgy tudni, hogy a radikális szunnita irányzatot valló terrorista egyre több és több ISIS-videót nézett, melyeken részletesen bemutatták, hogyan kell robbanószert készíteni, és szépen lassan átmosták az agyát. Salman Abedi a Manchester Iszlám Központban imádkozott rendszeresen, ahol az apja a helyi muszlim közösség hitszónoka volt korábban.

A radikális dzsihadista 2015 októberében kereste fel az Iszlám Államot, és egy év múlva már el is utazott Szíriába, hogy ott kapjon kiképzést egy terrortámadáshoz.

Ezt az információt a francia és a brit titkosszolgálat is megerősítette.

Először Líbiába látogatott, majd onnan Szíriába utazott, ahol felgyorsult a radikalizálódása. Ezt bizonyítja, hogy ebben az időszakban már nem látták alkoholt inni, holott korábban rendszeresen járt pubokba– nyilatkozta az eset után a francia belügyminiszter, Gérard Collomb.

A nyomozás rámutatott, hogy Salman Abedi már Líbiában is kaphatott tréninget a helyi radikális milíciáktól.Végül Nagy-Britanniában május 22-én, a terrortámadás napján összecsomagolta a robbanóanyagokkal és szögekkel megpakolt hátizsákját és besétált az Ariana Grande-koncertre a Manchester Arénába, ahol a robbanószerkezetet működésbe léptette.

Manchester a terrortámadás utánForrás: AFP/Anadolu Agency/2Lindsey Parnaby

A közvetlenül mellette állók nagy része azonnal meghalt. Ez összesen 19 embert jelentett, akik többségében fiatalok és tinédzserek voltak. Hárman később a kórházban vesztették életüket.

A robbanás erejét jól mutatja, hogy a merénylőből szinte alig maradt valami, csak a bankkártyája alapján tudták azonosítani őt.

Az iszlamista terrortámadás után a hatóságok őrizetbe vették Salman testvérét, Hasimot. A férfi beismerte, hogy ő szerezte be a támadás kivitelezéséhez szükséges eszközöket, de nem tudta, hogy testvére hol fogja elkövetni a merényletet.