Egy libanoni hátterű migráns imám felszólítja a muszlimokat, hogy „szent háború" (dzsihád) által igázzák le Európát, de előbb hozzanak létre egy Iszlám Kalifátust a Közel-Keleten, és semmisítsék meg Izrael Államot.

Mundhir Abdallah egy szélsőséges nézeteket valló muszlim prédikátor (imám), aki a dán főváros, Koppenhága Masjid Al-Faruq nevű mecsetjét vezeti.

Mundhir AbdallahForrás: YouTube

A vallási vezető egy Facebookon közzétett videóban fejtette ki radikális nézeteit - írja a Voice of Europe.

Szerinte a muszlimoknak minél előbb meg kell alakítaniuk a levantei térségben (a mai Szíria és Libanon területe) az Iszlám Kalifátust, a zsidó államot, Izraelt el kell törölniük a Föld színéről, majd egy „szent háború" (dzsihád) által le kell igázni Európát, ahogy azt Mohamed próféta eltervezte.

Véleménye alapján ezt először Al-Andalusszal (a mai Spanyolország és Portugália területe) kell kezdeni, majd jöhet a Balkán-félsziget és a kereszténység központja, Róma városa, utána pedig egész Európa.

Muszlim nők egy koppenhágai strandonForrás: Shutterstock

Mundhir Abdallah azt is kifejti, hogy ő nem rasszista, de gyűlöli a zsidókat, és betegesnek tart mindent, amihez a zsidóságnak köze lehet.Az imám szerint a nem ő, hanem a nyugati politikusok és médiaorgánumok szélsőségesek, mert iszlamofóbok, és negatív propagandát folytatnak a muszlim közösségek ellen.

A videó 2017-ben készült, de a Facebook akkor gyűlöletbeszédnek minősítette azt és letiltotta.

A washingtoni székhelyű Közel-Keleti Média Kutatóintézet (Middle East Media Research Institute-MEMRI), amely a térségbeli népek közötti párbeszédre hív fel most azonban nyilvánosságra hozta a videót, és felkerült a YouTube-ra is.