Nők ezrei tüntettek a nemi erőszak ellen a Dél-afrikai Köztársaságban

2018.08.01. 19:20

Nők ezrei vonultak szerdán a Dél-afrikai Köztársaság több városának utcáira, hogy tüntessenek a nemi erőszak ellen. Hivatalos adatok szerint minden ötödik dél-afrikai nő volt már nemi erőszak áldozata.

A rendezvény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a nők, valamint a gyerekek és az LMBTI-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok) tagjai ellen Dél-Afrikában elkövetett erőszakos nemi bűncselekmények magas arányára.
Különösen sokan vettek részt a meneteken az olyan nagyvárosokban, mint Fokváros, Durban vagy a főváros, Pretoria.A feketébe és vörösbe öltözött résztvevők kezében lévő transzparenseken olyan feliratok voltak láthatóak, mintAz én testem, nem a te bűnügyed helyszínevagy "A nők jogai is emberi jogok".
A férfiak támogatásukról biztosíthatták a megmozdulásokat, a menetekben azonban nem vehettek részt.
A helyi sajtó adatai szerint minden nyolcadik órában meghal egy nő erőszakos nemi bűncselekmény következtében. A dél-afrikai statisztikai hivatal egy 2017-ben közzétett, 2016-os adatokat tartalmazó tanulmányra alapozott adatai szerint minden ötödik dél-afrikai nő szenvedett már el nemi erőszakot életében.