Több mint százötven dzsihadista adta meg magát az afgán biztonsági erőknek

2018.08.01. 17:38

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet 152 fegyverese adta meg magát az afgán biztonsági erőknek az észak-afganisztáni Dzsauzdzsán tartományban, miután a tálibok súlyos csapást mértek rájuk.

Fakír Mohammed Dzsauzdzsáni tábornok, a tartomány rendőrfőkapitánya közölte: a 152 dzsihadista között Habib-ul Rahmán, az IÁ egy magas rangú parancsnoka is megadta magát.A terrorista szervezet fegyveresei vélhetően túlerővel találták szemben magukat, és ez vezetett fegyverletételükhöz, ugyanis Dzsaudzsán egy tartományi tanácsosa szerint a tálibok elárasztották a tartomány két körzetét az utóbbi két hétben.

A tálibok közleményt adtak ki, amelyben tudatták: az IÁ több tucat fegyveresét ölték meg, és több mint 130-at ejtettek foglyul. A tálibok hozzátették: 17 embert vesztettek, és 13 harcosuk sebesült meg.

A nyugati támogatást élvező kabuli kormány ellen az afganisztáni tálib mozgalom és a 17 éve háború sújtotta országban az utóbbi esztendőkben megjelent Iszlám Állam dzsihadista szervezet folytat fegyveres harcot. A két szélsőséges csoport azonban korábbi félelmeknek ellent mondva nem léptek szövetségre, hanem egymást torkának ugrottak, az utóbbi hónapokban a kormányerők elleni támadások mellett sorra érkeztek a jelentések arról, hogy a két radikális szervezet egymást gyilkolja.

Céljaik - a kabuli kormány megdöntése és az iszlám törvénykezés bevezetése - megegyeznek, de a két csoport között éles különbség van a vezetőség, az ideológia és a stratégia tekintetében.

Eközben az ENSZ közölte, hogy a kelet-afganisztáni Nangarhár tartomány székhelyén, Dzsalálábádban egy menekülttábor ellen elkövetett támadásban életét vesztette a Nemzetközi Migrációs Szervezet egyik munkatársa is. A 22 éves nőnek a férje három éve halt meg Kabulban, egy pokolgépes merényletben. A pár hatéves lányukat hagyták hátra.A menekülttábor elleni támadást, amelyek 15 halottja és 15 sebesültje van, sem a tálibok, sem a dzsihadisták nem vállalták, de mindkét szervezet aktívan tevékenykedik a tartományban, szinte mindennaposak a támadásaik.