Az olasz kormány nem fogad migránsokat szállító hajókat

2018.08.01. 10:02

A Migrációkutató Intézet egyik kutatója arról beszélt ma, hogy Olaszország nem fog migránsokat szállító hajókat fogadni. Ez nemzetközi jogi vitához is vezethet, de precedensértékű lehet egy Líbiában kikötő hajó esete.

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 tévécsatornán beszélt arról, hogy az új olasz kormány miképp viszonyul az új migránsokat szállító hajókhoz.

A szakértő szerintaz új olasz kormány nem kíván ilyen hajókat fogadni.

Janik Szabolcs precedensértékűnek nevezte annak az olasz hajónak az ügyét, amely a napokban a Földközi-tengerből kimentett 108 migránssal nem Olaszországban, hanem Líbiában kötött ki.

Illegális bevándorlók a Lifeline mentőhajó fedélzetén 2018. június 25-én – IllusztrációForrás: MTI/EPA/Mission Lifeline/Felix Weiss

Ez az ügy valószínűleg nemzetközi jogi vitához vezet majd, mivel a jogszabályok szerint ki kell menteni, és lehetőség szerint a legközelebbi biztonságos kikötőbe kell vinni azt, aki életveszélybe került a tengeren.

A gyakorlat szerint eddig olasz kikötőkbe vitték a Földközi-tengerből kimentett illegális bevándorlókat, de jelenleg kizárólag a hatóságok, illetve az uniós part- és határvédelmi ügynökség hajóit fogadja Olaszország.