Többen meghaltak a zimbabwei ellenzéki tűntetéseken kitört összecsapásokban

2018.08.01. 18:12

Legkevesebb három ember meghalt szerdán Zimbabwe fővárosában, Hararéban a részleges választási eredmények közzétételét követően kitört ellenzéki tűntetéseken a biztonsági erők és aktivisták összecsapásaiban - jelentették hírügynökségek.

A rendőrök mellett kivezényelték a zimbabwei hadsereget is a tiltakozó akciók feloszlatására.
Ziyambi Ziyambi zimbabwei igazságügyi miniszter az ENCA televíziónak nyilatkozva elmondta: a katonákat a béke és nyugalom helyreállítása és az erőszakos tömeg feloszlatása érdekében vezényelték ki. A hadsereg jelenlétének nem célja az emberek megfélemlítése, szerepük a törvényes rend biztosítása. A hadsereg a rendőrséget támogatja" - biztosított mindenkit Ziyambi.
Hozzátette, hogy nincsenek információi arról, hogy a katonák bárkit megsebesítettek volna. 

Ellenzéki tüntetők és rendőrök összecsapása Hararéban 2018. augusztus 1-jén.Forrás: MTI/EPA/Yeshiel Panchia

Tendai Biti ellenzéki vezető arról számolt be, hogy eddig hat olyan emberről tudnak, akit meglőttek, kettő közülük meghalt.A tüntetők ellen könnygázt és vízágyúkat vetettek be. Az utcákon páncélozott csapatszállítók voltak láthatóak, Harare egén pedig egy katonai helikopter körözött.

A zimbabwei választási bizottság (ZEC) által közzétett részleges eredmények szerint az Emmerson Mnangagwa elnök vezette ZANU-PF kormánypárt többséget szerzett a parlamentben a zimbabwei választáson és 109 mandátummal már most többséggel rendelkezik az új parlamentben. A Nelson Chamisa vezette Mozgalom a Demokratikus Változásért ellenzéki pártnak eddig 41 helyet sikerült megszereznie. További 58 mandátum sorsa még nem dőlt el. Ez volt az első választás az afrikai országban azóta, hogy a hadsereg átvette a hatalmat Robert Mugabe elnöktől 2017-ben.