Ellopták a legnagyobb presztízzsel bíró matematikai díjat

2018.08.02. 10:46

Caucher Birkar és három társa is megkapta a matematikai világ Nobel-díjaként is ismert Fields-érmet. Azonban a rangos elismerést egy ismeretlen tettes kilopta a tudós aktatáskájából, a brazil rendőrség nyomozást indított.

Mindössze fél óráig örülhetett Caucher Birkar a frissen nyert díjának, a Fields-éremnek. Az iráni-brit matematikus ugyanis augusztus 1-én vehette át a rangos kitüntetést az irracionális geometria terén végzett kutatásaiért Rio de Janieróban, azonban az érmet valaki ellopta a rendezvényen.

A szerdai díjátadón négyen kaptak kitüntetést a Nemzetközi Matematikai Kongresszus díjátadó ünnepségén, de Birkar díjának hamar lába kélt.

A Fields-érem a legnagyobb elismerésnek számít a matematikusok körében. Ennek két oka is van: egyfelől mindössze négyévente ítélik oda, másfelől ebben a kategóriában nincs Nobel-díj.

Megjegyzés: Matematikai Nobel-díjnak is nevezik az elismerést, de ezt a kifejezést a norvég Abel-díjra is használják. A két díj közötti legnagyobb különbség, hogy a Fields-érmet csak 40 év alatti matematikus kaphatja.

Caucher Birkar átveszi a Fields-érmetForrás: AFP/Str

A The Guardian szerint a matematikus az érmet az aktatáskájában hagyta a mobiltelefonja és a pénztárcája mellett. Az egész táskát ellopták, azonban azt később a biztonsági emberek megtalálták egy pad alatt. A táskából csak a díj hiányzott. Brazil lapértesülések szerint sikerült a kamerafelvételek alapján azonosítani a tettest, a szervezők együttműködnek a rendőrséggel a nyomozás során.

Érdekesség, hogy nem ez volt az egyetlen probléma a helyszínnel, a pavilon tetőszerkezete még vasárnap kapott lángra.