Izrael válaszolt a léggömbös gyújtogatásokra

2018.08.02. 04:10

Izrael ismét leállítja a Gázai övezetbe irányuló üzemanyag-szállítást, válaszul arra, hogy az övezet szélsőségesei nem hagytak fel az Izraelben tüzeket okozó gyújtóléggömbök bevetésével – közölte a védelmi minisztérium.

A közlemény szerint a tárcát vezető Avigdor Liberman utasítást adott arra, hogy meghatározatlan időtartamra állítsák le a Kerem Salom-i teherforgalmi átkelőhelyen bonyolított szállításokat.
„A döntés a gyújtóléggömbökkel folytatott terrorakciókra és a (határ)kerítés mentén uralkodó feszültségre tekintettel született” – hangsúlyozta közleményében a védelmi minisztérium.

Bár a március 30-án kezdődött, péntekenként tartott palesztin határ menti tüntetések hevessége az utóbbi időben valamelyest csökkent, a szervezők kilátásba helyezték, hogy mindaddig folytatják akcióikat, amíg Izrael fel nem oldja a Gázai övezet gazdasági blokádját. A határkerítés mentén négy hónapja tüntető palesztinok és az izraeli katonák összetűzéseiben legalább 155 palesztin halt meg, egy izraeli katonával pedig orvlövész végzett.

A Gázai övezetből indított, papírsárkányokkal és héliumos léggömbökkel végrehajtott gyújtogatások miatt Izrael mezőgazdasági földek és erdők sorát veszítette el.

Az üzemanyagok Gázába szállítását július közepén egyszer már leállította a védelmi minisztérium, egy hét után azonban feloldották a tilalmat, azzal indokolva, hogy a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista szervezet, a Hamász csökkentette gyújtogató támadásainak számát. Az egyéb árucikkek szállítását már július elején leállította Benjámin Netanjahu miniszterelnök, s azóta csak a gyógyszerek és élelmiszerek beléptetését engedélyezik.