Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren mondott köszönetet Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek a koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak visszaszolgáltatásáért, és hozzátette: várja következő találkozójukat.

„Köszönöm Kim Dzsongun elnök úrnak, hogy megtartotta a szavát” – írta Trump, hozzátéve: „egyáltalán nem lepett meg nagylelkű lépése”.

Egyúttal köszönöm kedves levelét, várom, hogy hamarosan találkozzunk!– közölte. Kim a júniusi szingapúri csúcstalálkozón ígérte meg Trumpnak, hogy hazajuttatja az 1950-53-as koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványait. Az észak-koreai vezető egyúttal azt is megfogadta, hogy a Koreai-félsziget atommentesítésén fog dolgozni.

Forrás: AFP/Kevin Lim

Kim július közepén levelet írt Trumpnak, amelyben kifejtette, hogy reméli, hogy újra találkoznak. Csak gyanítható, hogy ez volt az a „kedves levél”, amelyre Trump a bejegyzésében utalt.

Hawaiira 55, a koreai háborúban elesett amerikai katona földi maradványa érkezett meg. A Pearl Harbornál lévő katonai támaszponton Mike Pence alelnök és az elesettek leszármazottai ünnepélyes szertartás keretében fogadták az 55 koporsót.

A koreai háborúban milliók vesztették életüket, köztük mintegy 36 ezer amerikai katona. A konfliktus lezárása után hatvanöt évvel mintegy 7700 amerikai katonát továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Közülük 5300-nak Észak-Koreában veszett nyoma.